Цвијановић: Cанкције прoтив Додикa сведене на лични ниво

05.02.2017 Актуелно

„Санкције су нешто што доживљавамо као један од потеза одлазеће администрације и морам нагласити да је то сведено на лични ниво и нико нормалан не вјерује да ће БиХ бити ни боља, ни љепша, ни функционалнија зато што се одлазећа администрација одлучила да на листу санкционисаних стави и предсједника Додика“, рекла је Цвијановићева за „Спутњик“.

Она је оцијенила да новоизабрану америчку администрацију одликује атмосфера подијељености и снажан отпор одлазеће гарнитуре свему ономе што је предсједник Доналд Трамп најавио и у свом инаугурационом говору и ономе што ради нова администрација.

„Видјећемо како ће се те ствари даље сложити, али тај отпор и потреба да се некој новој администрацији наметне агенда или нешто што је било својствено претходној администрацији је врло евидентно“, додала је премијер Српске.

Цвијановићева, која је у САД, између осталог, присуствовала Молитвеном доручку у Вашингтону, рекла је да је на том скупу разговарано о настојањима да се формира велика, стабилна коалиција у борби против тероризма, као и о унутрашњим питањима САД – како градити бољу економију, уредити боље односе, како вратити фирме које су своје пословање пребациле у иностранство и на који начин реформисати одређена питања, укључујући и пореску политику.

„Вјерујем да ћемо у оквиру глобалних питања, којима ће се другачије приступити упркос настојањима одлазеће структуре, свакако и ми наћи своје мјесто. Нама требају разумни саговорници који желе да разумију какви су односи на нашим просторима и које су највеће пријетње“, рекла Цвијановићева.

Она је додала да Српској не требају људи које ће упорно замјењивати тезе као што је то било у претходном периоду, већ људи који имају разуман приступ сваком простору.

„Мислим да можемо наћи своје мјесто у порукама које смо овдје имали прилику да чујемо, прије свега, у борби против тероризма, као и у успостављању добрих односа између највећих свјетских сила – Америке и Русије“, навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске је у претходних неколико недјеља три пута боравила у САД, гдје је, између осталог, присуствовала и традиционалном Молитвеном доручку, првом од како је за предсједника САД изабран Доналд Трамп.

Архива