Влада и јавна предузећа подржаће све општине у процесу запошљавања

26.01.2017 Актуелно

Тегелтија је данас након састанка са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем рекао да је на састанку разговарано и о завршетку спортске дворане у овој локалној заједници.

Он је навео да су град Источно Сарајево и општина у ту спортску дворану уложили много средстава, те да је за њен завршетак потребно знатно мање него што је до сада уложено.

Тегелтија је рекао да је Ћосића упознао о пројекту Свјетске банке за подршку запошљавању, гдје ће Република Српска на располагању имати око 40 милиона КМ директне подршке послодавцима за запошљавање нових радника кроз покриће трошкова њихових пореза и доприноса.

Министар је додао да је разговарано и о градњи нове Болнице Источно Сарајево, за коју је Влада Српске донијела одлуку да се распише нови тендер под истим условима, те изразио наду да „људи којима није важно да имају болницу у Источном Сарајеву неће срушити тај пројекат“.

„Ваљда ћемо добити прилику да у кратком времену изградимо болницу за потребе свих општина на овом подручју“, рекао је он и додао да Министарство здравља Републике Српске интензивно ради на томе.

Говорећи о акцизама, Тегелтија је нагласио да се акцизе распоређују према крајњој потрошњи у Републици Српској, а да некоректно понашање Федерације БиХ /ФБиХ/ није у вези са расподјелом акциза, већ са расподјелом накнаде за изградњу ауто-путева.

„Када су у питању акцизе, постоји несагласност унутар саме ФБиХ, а Република Српска сматра да је то завршена прича, Закон о акцизама је усаглашен, а било каква условљавања о договореном нису прихватљива“, додао је Тегелтија.

Тегелтија је новинарима рекао да ће се средства локалним заједницама дијелити према броју становника.

Када је у питању Споразум о стабилизацији и придруживању, Тегелтија је навео да ће Свјетска банка изнијети своју анализу губитака који ће се појавити код примјене тог споразума.

„Свјесни смо да ће у тренутку примјене Споразума бити више губитака него позитивних ефеката за пољопривредне произвођаче у БиХ“, додао је Тегелтија.

Ћосић је рекао да је министра упознао о тренутном финансијском стању у локалној заједници и проблемима који их прате.

Он је нагласио да су на састанку дефинисали приоритете на којима ће радити, а то је запошљавање и нова радна мјеста, у чему ће имати подршку Владе и Министарства финансија Републике Српске.

Према његовим ријечима, нова радна мјеста ће се отворити изградњом пословне зоне за коју је урађена Студија изводљивости кроз пројекат Европске комисије, након чега је измијењен регулациони план и дефинисано 15 локација површине 1.500 до 2.000 метара квадратних.

Ћосић истиче да ће бити задовољан уколико се у пословну зону смјести десетак привредних субјеката који би запослили од 150 до 200 радника.

Он је нагласио да је планирана инвестиција за пословну зону око 2.750.000 КМ, али очекује да ће у овој години око 500.000 КМ успјети да уложе у главни пут и на тај начин омогуће привредним субјектима да уђу у процес куповине, а цијена ће бити 20 КМ по метру квадратном.

Ћосић је нагласио да општина има подршку Владе за завршетак урушене спортске дворане, да ће до краја фебруара бити завршен пројекат дворане и градског трга и да ће реализација тог пројекта почети у току ове године.

Он истиче да постоји и знатан број мањих пројеката које су планирали да реализују у овој години за шта ће добити значајну подршку Владе Републике Српске.

Архива