Tенденциознe и нетачне информације појединих медија о трошковима референдума

26.01.2017 Актуелно

На питање Срне да прокоментарише информације које се односе на укупан износ трошкова за спровођење републичког референдума, одржаног 25. септембра прошле године, а које у посљедње вријеме пласирају поједини медији, Каран је рекао да Републичка комисија за спровођење референдума демантује такве информације и оцијенио да се на тај начин злонамјерно дезинформишу грађани Републике Српске.

Он је подсјетио да је Комисија, након прве сједнице одржане 15. августа 2016. године, усвојила, а Влада Српске прихватила финансијски план утрошка средстава за спровођење референдума, о истом обавијестила јавност и грађане, те с циљем његове реализације обезбиједила и одобрила финансијска средства у бруто износу од 1.271.293,61 КМ.

Каран је појаснио да је од укупно наведеног износа извршен трансфер новчаних средстава општинама, односно градовима /накнаде за општинске, односно градске комисије, гласачке одборе и друге трошкови преко Министарства управе и локалне самоуправе Српске/, док је за Републичку комисију за обезбјеђење и извршење свих неопходних активности /накнаде за чланове Републичке комисије и спољне сараднике, израда гласачког материјала и софтвера за праћење резултата излазности на референдуму и друге трошкови/, плаћање извршено преко Службе предсједника Републике.

Архива