Српска предњачи у односу на све нивое власти у БиХ у процесу евроинтеграција

05.01.2017 Актуелно

Цвијановићева је оцијенила да се на том плану још прије 10 година почело са прелиминарним стварима и праксама, које су постале саставни дио функционисања Српске.

Када је ријеч о припреми одговора на питања из Упитника Европске комисије, Цвијановићева је за Радио Републике Српске рекла да је Српска у том процесу задужена за много ствари или за више од 70 одсто обавеза.

„Самим тим и ова питања, која треба да идентификују стање у једној земљи, нешто су на шта ће наше институције одговарати“, поручила је премијер Српске и оцијенила да су институције Српске спремне за тај посао, јер се раније вјежбало и на основу упитника достављених Србији и Црној Гори.

Цвијановићева је нагласила да ће се на основу попуњавања Упитника видјети спремност или могућност БиХ да обједини све те одговоре у нешто што ће бити конзистентан одговор, који неће бити оспораван.

„Ја овдје предвиђам неколико проблема. Први је да ли ће сви органи власти једнако ажурно и предано радити на давању одговора. Други моменат је да ли ми уопште можемо да се адекватно бавимо Упитником са толико неријешених других проблема. И трећа ствар јесте да ми имамо усвојен Механизам координације који, нажалост, још није профункционисао“, објаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да у том смислу види проблем у политичком Сарајеву које није успјело да разумије шта тај механизам значи.

„Нисмо успјели чак ни да усвојимо пословнике о раду заједничких тијела која су предвиђена тим механизмом“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да јој се чини да Српска само губи вријеме покушавајући да дође до неких договора са нивоом БиХ.

„По правилу ствари редовно или предуго трају или се уопште не успијева до краја реализовати што је договорено“, рекла је Цвијановићева.

Архива