Исплата руског клириншког дуга значиће много свим буџетима у БиХ

05.01.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је за Српску посебно значајно што је ријеч о средствима која нису задужење. „То је наш новац и то га чини посебно значајним приливом“, додала је премијер Српске.

Она је поздравила одлуку Руске Федерације да овај дуг исплати у новцу умјесто у роби, у чему су најважнију улогу одиграли преговори које је водила Република Српска са Русима.

Цвијановићева је навела да Српска, према расподјели коју је утврдио Савјет министара БиХ на основу наметнуте одлуке или закона високог представника, неће добити једну трећину средстава, јер је у подјелу убачен ниво БиХ и Брчко дистрикт.

„Али, свеједно то значи значајна средства за све нас. Првобитно је требало да ми добијемо 70 милиона КМ, али то ће сада бити нешто мање“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Цвијановићева је навела да би послије 8. јануара, у неком од термина који ће бити договорен, представници министарстава финансија БиХ и Руске Федерације требало да потпишу испреговарани споразум о рјешавању исплате руског клириншког дуга.

Према њеним ријечима, послије тога предстоји ратификација у Парламентарној скупштини БиХ, након чега би новац могао да буде стављен на располагање.

Она је напоменула да се то може десити веома брзо, али и да, знајући каква је БиХ држава, све може да добије неко одгођено дејство.

Премијер Српске је оцијенила да у овом моменту у вези са руским клириншким дугом ништа не зависи од Српске, која је урадила свој дио посла.

Цвијановићева је рекла и да ће од новца који би Република Српска требало да добије од руског клириншког дуга бити приоритетно измирен највећи број обавеза према пољопривредним произвођачима у Републици Српској.

Она је додала да су пољопривредни произвођачи с правом незадовољни, али и да је лично незадовољна због неисплаћених дуговања.

„То је једно од давања гдје се осјетио заостатак. Нисмо успјели да ухватимо ритам и динамику који смо себи задали до краја године да бисмо исплатили већину тих давања за 2016. годину“, рекла је Цвијановићева.

Архива