Додик: Враћање изворних овлаштења или збогом БиХ

09.01.2017 Актуелно

„Пошто су та овлаштења укидана одлукама високих представника мимо Дејтонског споразума, а који је кршен и одлукама страних судија, Српска је одлучна да афирмише своја изворна Дејтонска овлаштења“, рекао је Додик новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Он је подсјетио да се данас прославља 25 година Републике Српске и да то говори да је Српска успјела да опстане у готово немогућим условима и околностима огромног међународног интеревенционизма који је проткан и дјеловао на бази бошњачког идеализма о томе како БиХ треба да изгледа.

„Данас, 25 година послије, Република Српска је одлучна да живи свој живот као држава и одлучна је да у складу са Дејтонским споразумом упражњава своја изворна права“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска сматра да је то њено међународно право и да мешетарење међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ „не може бити мјера наше слободе“.

„То је мјера неслободе за нас и зато ћемо ми одлучно одбацити сваки покушај наметања квази одлука донесених у Уставном суду БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Републике је навео да Српска иза себе има шта да покаже – прије 20 година имала је БДП од 1,7 милијарди КМ, а данас он износи 9,3 милијарде КМ, а о развоју говоре и многи изграђени путеви међу којима је 80 километара ауто-путева, многи објекти, инфраструктура, као и Термоелектрана „Станари“, прва која је изграђена на овим просторима послије 50 година.

„То су успјеси Републике Српске којој су многи знани и незнани људи дали знање и љубав, а којима се ја захваљујем и свима честитам Дан Републике“, навео је Додик.

Архива