Додик: Оружане снаге нису снаге БиХ, већ НАТО-а

06.01.2017 Актуелно

„Ако овдје командује НАТО, а да нисмо чланица НАТО-а, онда то говори колико се игноришу правни прописи“, рекао је Додик вечерас новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да је увјерен да ће припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука бити на Тргу Крајине и да им то нико не може забранити.

Он је подсјетио да Министарство одбране БиХ и није врховни командант Оружаних снага БиХ, па самим тим не може ни забранити.

Додик је подсјетио и на то како је прошао покушај кажњавања оних који су гласали на референдуму.

„Покварено је, са становишта морала, да нам у дану када славимо Бадње вече и сутра, када славимо Божић, на такав начин долазе забране. Покушавају да од свега направе неку заједничку државу. То само говори о томе да од тога нема ништа“, закључио је предсједник Српске.

Министарство одбране БиХ донијело је одлуку да нико из Оружаних снага БиХ не смије да учествује на прослави Дана Републике Српске, а таква одлука је донесена након што је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић упутио захтјев, у складу са законом, да се приликом његовог појављивања на прослави Дана Републике ангажује почасна јединица Оружаних снага БиХ у којој је и војни оркестар.

Захтјев је одбијен након писма команданта НАТО штаба у БиХ Жизел Вилц, која је навела да било какво учешће припадника Оружаних снага БиХ у програму обиљежавања Дана Републике Српске представља кршење Закона о одбрани.

Архива