Додик: Различити аршини међународне заједнице и на Косову

15.01.2017 Актуелно

„Нисмо видјели ниједну реакцију међународне заједнице на то да је спријечена слобода кретања за коју се они залажу и да воз није могао да уђе у Косовску Митровицу“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, то говори да овдје заиста постоје различити аршини међународне заједнице.

Додик пита како је могуће да у условима када дневно прође 50 или више аутобуса Албанаца са Косова у западну Европу то не представља никакав проблем, а да је проблем воз који иде из Београда до Косовске Митровице.

Предсједник Српске је упитао да ли је могуће да слобода кретања постоји само за једне, а да за друге не постоји.

„Очигледно су одређени сценарији, који су мени познати овдје, које су Албанци са Косово покушали да искористе да би се обрачунали са преосталим Србима на Косову“, изјавио је Додик новинарима у Трну код Лакташа.

Додик је нагласио да му је приликом одласка у пензију бивши британски амбасадор у БиХ Чарлс Крафорд рекао да међународна заједница има различите критеријуме и да једне критеријуме на исту готово идентичну ситуацију употребљава на различите начине.

„Они су рекли да је у БиХ сукоб међу народима, да сви народи ратују, да има и силовања у тим сукобима, да се не подносе, али да имају да ћуте и остану заједно“, рекао је Додик.

Додик је истакао и да су на Косову рекли исто, да се Срби и Албанци не подносе, да ратују, врше силовања, али има да се разиђу, јер је неподношљиво тако нешто и онда од Срба направе мањину и десетак година покушавају да то легализују.

Он је подсјетио да је премијер Србије Александар Вучић рекао да Срби никада више неће доживјети „Олују“, било гдје да живе.

„Увјерен сам да Срби неће доживјети `Олују` у четири општине Косова гдје је претежно српско становништво“, закључио је Додик.

Архива