Додик: Кључни проблем Уставног суда БиХ учешће страних судија

26.01.2017 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, рекао да су се сагласили да је кључни проблем Уставног суда БиХ учешће страних судија који никоме не одгововарају, осим неким људима и институцијама ван БиХ.

Он је нагласио да Устав БиХ даје могућност да се одлукама на нивоу БиХ утврди други начин избора судија, те да је, када је ријеч о приједлогу закона о Уставном суду БиХ, који припремају СНСД и ХДЗ БиХ, остало да се то стручно стави у норму и да се ово питање покуша ријешити кроз парламентарну процедуру.

Додик каже да је примарно питање како доћи до тога да се за судије Уставног суда БиХ изаберу држављани БиХ, односно људи из Републике Српске и Федерације БиХ из три конститутивна народа, док би се у другој фази, уколико буде спремности, могло разговарати о начину одлучивања и много чему другом.

„Уколико неко хоће да сређује проблеме у БиХ, мораћемо и то питање да средимо јер је неодрживо да странци остану у Уставном суду БиХ. Тешко је доказати легитимитет правосудне институције у којој сједе неизабрани странци и одлучују, а не одговарају. То је удар на суверенитет БиХ“, сматра Додик.

Он је истакао да је овај приједлог „уставно поткован“, јер Устав БиХ каже да се странци могу замијенити домаћим људима и да је то ствар домаћих органа.

„Уколико то неко неће, онда је то јасна манифестација намјере да се путем три странца и два Бошњака моделира политички систем и то има свој капацитет. То је општа дегредација и Уставног суда и права, као што је била прича у вези са Даном Републике Српске, јер је о томе одлучено из политичких разлога“, рекао је Додик.

Он каже да није сигуран да се у скоријој будућности неће поставити и питање назива Републике Српске, које ће бити рјешавано на исти начин као и питање Дана Републике.

Додик позвао све да се то питање ријеши, наводећи да за то постоји неколико начина и да СНСД и ХДЗ БиХ желе дијалог о томе и са другима.

„Не бисмо задирали у питање рада самог Уставног суда, већ само у састав, што подразумијева да у складу са Уставом доведете људе који су држављани БиХ. Има неколико начина како то може и то рјешавамо, желимо и дијалог са другима, али они морају хтјети да то питање ријешимо“, поручио је Додик.

Он је нагласио да ће о приједлогу закона о Уставном суду БиХ разговарати и са другим факторима како би се око тога окупио већи број политичких партија, те ће се разговори наставити.

Додик је рекао да СНСД и ХДЗ очекују застој програма Међународног монетарног фонда /ММФ/, јер власт на нивоу БиХ није функционална када су у питању важне обавезе, што ће произвести нове изазове и проблеме са ликвидношћу на јавним рачунима.

Он је рекао да СНСД и ХДЗ БиХ желе да се сва питања рјешавају кроз дијалог, о чему говори и њихова континуирана сарадња.

„Сарадња са ХДЗ-ом у Републици Српској је добра, док на нивоу ФБиХ остаје као најважнији проблем учешће Срба у Дому народа федералног парламента, што је проблем и са становишта ХДЗ-а, односно начин избора Дома народа, који се покушава ријешити на нивоу ФБиХ са другим партијама“, додао је Додик.

Говорећи о Изборном закону БиХ, Додик је рекао да СНСД подржава приступ ХДЗ-а да народ бира своје представнике, те да је заинтересован да у ФБиХ буде дефинисано да тамо гдје има Срба они сами бирају своје представнике.

„Имамо далеко већи ниво сагласности око тога, али то ће се примарно рјешавати између фактора у ФБиХ. Ми имамо интерес да се транспарентно бирају српски представници у Дому народа, а не да то има недостатака, као што је било до сада“, појаснио је Додик.

Он је истакао да СНСД и ХДЗ БиХ остају привржене питањима европских интеграција и онога што је потребно учинити на попуни Упитника Европске комисије, иако су свјесни да ће ту бити одређених проблема, као што је питање пописа и података из пописа.

„Наставићемо да радимо на заједничким питањима. Задовољан сам сарадњом са Човићем“, рекао је Додик.

Архива