Додик: Cрпски народ и Српска никада неће одустати од свога идентитета

09.01.2017 Актуелно

 

Он је истакао да су данас сви људи широм Српске, али и и било гдје у свијету гдје живе они који воле Републику Српску, обједињени у јединству, жељи да миром и слободом, те одлучни да, с најбољим жељама свима другима, поруче да Република Српска има намјеру да живи и слави све своје дане.

„Свима нама који волимо Републику Српску, онима који су на овом тргу и онима који нас гледају и слушају, као и онима који нису данас могли, а јесу с нама, ово је посебан дан нашег јединства и нашег односа према Републици Српској, према нашем начину живота и ономе шта желимо да будемо“, истакао је Додик у обраћању окупљенима на бањалучком Тргу Крајине, након свечаног дефилеа поводом 25 година Републике Српске.

Додик је напоменуо да је Република Српска створена као одговор на зов српског народа, који је знао да, ако на овим просторима нема своју државу, онда нема ни слободу.

„Слободу коју смо хтјели и изградили за нас никада нисмо имали намјеру да укинемо другима. Увијек смо и друге и другачије позивали да живе овдје са нама у слободи, дијелиће са нама заједничке вриједности“, истакао је Додик.

Уз поруку „Нека живи Република Српска“, Додик је свим грађанима честитао Дан Републике, који се обиљежавао свих претходних и који ће се обиљежавати будућих година.

У оквиру свечаног дефилеа интонирана је и химна Српске „Моја Република“, као и химна Србије „Боже правде“, а пригодну поезију на тргу су рецитовали млади глумци Лука Кекеровић и Исидора Грабеж.

У свечаном дефилеу учествовали су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и студенти који су носили велику заставу Републике Српске.

Учествовали су и припадници Републичке управе Цивилне заштите, Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, чланови Градске организације Црвеног крста Бањалука, предузећа „Поште Српске“ и Савеза националних мањина Републике Српске.

У дефилеу су били и чланови Бањалучке филхармоније, Бањалучке мажореткиње, чланови културно-умјетничких друштава „Пискавица“, „Чајавец“ и „Пелагић“, као и Кошаркашког савеза, Фудбалског савеза и Рукометног савеза Српске

Улицом Краља Петра Првог Карађорђевића дефиловали су и чланови Женског рукометног клуба и Рукометног клуба „Борац“, Рукометног клуба „Младост“, Бициклистичког савеза, Боксерског клуба „Славија“, Одбојкашког клуба „Лакташи“, те Мото-клуба „Ноћни вукови“.

Дефиле је завршен на Тргу Крајине, гдје су се налазили предсједник Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, принц Аленсандар Карађорђевић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, те друге угледне личности.

Архива