Црнадак дa Кормакoву прогласи непожељном у БиХ

18.01.2017 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да, уколико Црнадак то не уради, очекује да нова власт САД хитно повуче Кормакову из БиХ и кривично је гони због почињених кривичних дјела као што су поменуто мијешање у унутрашње ствари других земаља.

„То је забрањено важећим дипломатским прописима и односима међу земљама. Она је јасно кршила међународно право по том основу, али и Дејтонски споразум чиме је починила кривично дјело кршења Дејтонског мировног споразума као међународног акта“, истакао је предсједник Српске.

Он је додао да је Кормакова масовно кршила и Устав БиХ мијешајући се у одлучивање и рад органа у БиХ, те да је лажно информишући Стејт департмент о БиХ, исти довела у заблуду и високог представника у БиХ претворила у свог полтрона.

„То су довољни разлози да нова администрација САД, у коју имамо повјерења, уведе једну нову политику која би могла да буде дугорочна политика стабилизације БиХ, а не манифестација силе као што је то било са одлазећом америчком администрацијом“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да би та нова политика САД улила довољно наде да се у БиХ дође до суштинског дијалога без уплитања странаца.

„Поштујемо и видимо најаве нове администрације да ће се управо тако понашати и да се неће петљати у рушење страних влада, већ с њима сарађивати, а да ће проблем имати само онај који има контакт или је већ доказано да сарађује са терористичким организацијама. Тај проблем Српска нема, можда има ФБиХ“, нагласио је Додик.

Архива