За социјално збрињавање радника до сада издвојено преко 193 милиона КМ

22.12.2016 Актуелно

Цвијановићева је навела да за вријеме власти ПДП-а и СДС-а у Српској радници нису добијали плату нити доприносе, и да је ова влада морала да збрињава 50.000 људи, оних које опозиција наводи као број више запослених у то вријеме.

„У то `златно доба` направљен је дуг виши од 700 милиона КМ на основу њихове привредне активности, када направите фиктивну фирму и онда преко ноћи нестанете. Опозиција када је била власт владала је у вријеме када није било никакве кризе, имали су прилику да успоствае систем какав треба“, рекла је Цвијановићева у Народној скупштини, током расправе о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. године.

Она је истакла да нико није рекао да ће трезорско пословање у здравственом сектору ријешити проблеме, али је то један од инструмената за обуздавање непотребне потрошње.

„Не видим шта је нелогично ако хоћете прво да идентификујете стање и урадите анализу? То је подлога за неке активности које ће се радити. Не видим шта је проблематично у томе да се траже нови извори финансирања“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Влада социјално оријентисана, да никада није укидала било која права, већ је настојала да нађе модалитете да постојећа права буду одржива.

Премијер Српске је нагласила да нема магичне формуле за здравствени систем, као ни за запошљавање, али да није коректна прича опозиције да су у вријеме њихове власти „цвјетале привреда и економија, да су се плаћали порези и доприноси, отварала радна мјеста“.

„У ФБиХ, коју они воле да хвале, имамо између 800 и 900 доспјелих потраживања, пресуда које су стигле за оне који нису могли да повежу радни стаж и остали су у таквој ситуацији, а 1,4 милијарде КМ су укупна дуговања по том основу“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је у вријеме док је Милорад Додик био премијер дошло до рјешавања одређених проблема, а да је то касније и настављено.

„Наравно да смо оптеретили наш пензиони систем, јер је то значило да су многи људи добили уплаћене доприносе, добили право да уђу у пензиони систем када их је већ власт ПДП-а и СДС-а оставила без плата, пореза и доприноса“, рекла је Цвијановићева.

Она је критиковала изјаве опозиције да је највећа глупост то што је власт у Републици Српској дозволила да се из пензионог фонда исплаћују пензије за оне који су пензију зарадили у ФБиХ, док је ФБиХ ускратила то право.

Цвијановићева је навела да по том основу Српска издваја око 6,3 милиона КМ мјесечно за пензије око 23.000 људи.

„ФБиХ је ускратила основна људска права старим, немоћним људима који су остварили право да се пензионишу, а Република Српска је одлучила да плати то што је неко други ускратио и на то треба да будемо поносни“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да прича да постоји огроман вишак радника које треба отпустити није прича тренутне Владе, већ је политика да се бори за то да, ако је неко већ уведен у систем, добије и плату.

Премијер Српске је рекла да ће Српска пребродити малу кризу изазвану корекцијом минулог рада, те поручила да ће се Влада борити за свако радно мјесто, али да је приоритет привреда.

Она је нагласила да нису тачне критике опозиције да је занемарен источни дио Републике Срспке, јер су неки од стратешких пројекат управо реализовани у том дијелу Републике.

„Наравно да треба још да се ради. Настојања да се отворе нова радна мјеста и осмишљавање пројеката везаних за Дрину и Подриње су били управо наслоњени на идеју да и тамо треба да се омогући и бољи живот и више запослених“, рекла је Цвијановићева.

Архива