Српска ће сљедеће године изаћи на веома важан референдум

30.12.2016 Актуелно
 
Додик је рекао да ће о томе касније упознати јавност, али да ће претходно покушати да окупи све српске политичке снаге јер сматра да нико у Српској нема право да буде изван одлучивања о важним питањима.
 
Предсједник Српске навео је да је спроведени референдум о 9. јануару – Дану Републике, био израз воље српског народа, те да се Српска на тај начин борила и изборила за своја права.
 
„Одржали смо референдум и показали да све оцјене о њему не стоје. То је био миран, достојанствен дан у којем је народ изашао да гласа на бази осјећаја и потребе да обезбиједи своју слободу. А ми знамо да без слободе нема ни мира на овим просторима“, рекао је Додик за РТРС.
 
Он је навео да је референдум право Српске о којем више нема разговора, те да се припремају измјене закона како би организација референдума била још лакша.
 
„Да ли ћемо употријебити референдум? Хоћемо, кад год буде прилике и оцјене да би требало. Овај народ се мора навићи да излази на референдум. Да нисмо имали референдум, многи би разумјели да смо слаби и нејаки, а са референдумом смо јаки и важни. Неки не одустају да дискутују о томе, али могу да мисле шта хоће. Референдум је израз нашег опредјељења, веома је легитиман и правичан“, каже Додик.
 
Он је истакао да је опозиција у Српској покушала да буде у причи о референдуму и да је гласала за одлуку о његовом спровођењу, међутим, када су странци „притисли“, опозиционари су схватили да је то опасно и да губе менторе.
 
„То је била атмосфера у којој се очекивало да ће побиједити Клинтонова и да ће казнити Додика, па су неки прваци из опозиционог блока ишли по федералним медијима и причали да се казни Српска због референдума. Они су веома брзо напустили причу о референдуму и почели с квалификацијама да то није народни, већ Додиков референдум, сматрајући да ће тиме дисквалификовати ту врсту приче. Наравно, народ им није повјеровао и то је њихов велики губитак“, поручио је Додик.
 
Он је оцијенио да „опозиција изгубљена у доказивању да јесу оно што нису и да нису оно што јесу“.
 
„Референдум је показао много ствари и лица, а остаје уписано да је народ Српске ове године одржао први референдум о Дану Републике. Тиме је одбацио лицемјерје, злоупотребе и политичко мешетарство Сарајева путем Уставног суда“, каже Додик.
 
Он је нагласио да ће Српска увијек изаћи на референдум када буду угрожена њена права и слободе.
 
„Вјероватно ће у причу о референдуму ући и ови из СДС-а јер су изгубили своје менторе, а то су Американци. Ова ће им амбасадорка веома брзо отићи“, каже Додик.

Архива