Требиње: Нови прозори на ОШ “Јован Јовановић Змај”

21.12.2016 Актуелно

Средства од 50.000 КМ која су била потребна као учешће школе у просјеку „Енергетска ефикасност“ обезбиједио је кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је имао слуха да помогне овој установи са највећим бројем ученика у источној Херцеговини, да се створе услови за безбједније извођење наставе и бољи рад ученика и свих запослених.

Петровић је истакао да је, сазнањем да су усљед јаког вјетра поједини прозори попадали у току наставе, као народни посланик разговарао са предсједником Српске, упознао га о ситуацији и замолио за помоћ која је, како каже, убрзо и услиједила.

„Као родитељ чија дјеца похађају ову школу, али и као њен бивши ученик, осјећао сам потребу да треба да помогнем да би наши ученици и наставници имали неопходне услове за рад и боравак у овој установи, али и да се постигне велика уштеда у потрошњи енергије“, рекао је Петровић.

Он је истакао да ће локална заједница помоћи и радове топлотне фасаде на школи, напомињући да ће обезбиједити учешће које предвиђа Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

„Обично то буде 20 одсто и ми ћемо то обезбиједити у буџету града као материјалне трошкове за школу. Спремни смо то да урадимо одмах у сљедећој години како би већ у наредној сезони гријања ова школа имала знатније уштеде“, рекао је Петровић, додавши да ће се, уколико буде потребно још средстава, она изнаћи.

Директор школе Дарко Јегдић изразио је задовољство што су након 33 године замијењени сви прозори на школи, те захвалио предсједнику Додику за финансијску помоћи, као и градоначелнику Петровићу на помоћи да се пројекат реализује и на његовој спремности да увијек буде на услузи када је ријеч о дјеци и њиховим потребама.

„Замјеном комплетних отвора на школској згради стекли су се услови за бољи рад ученика и свих запослених, биће велика уштеда енергената, јер ће са истом количином лож-уља загријаност просторија биће много боља“, рекао је Јегдић и додао да је извођач радова фирма „Међугорје“ из Бањалуке и да је ријеч о веома квалитетним прозорима.

Према његовим ријечима, комплетни радови биће завршени до краја ове седмице, а технички пријем услиједиће до краја ове календарске године.

Он је подсјетио да су у претходном периоду замијењена врата на згради школе, чије је радове финасирало предузеће Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/.

Говорећи о плановима за наредни период и потребама школе, Јегдић је истакао да је приоритетно да се већ наредне године почне радити топлотна фасада на згради.

„Већ имамо понуду од међународне организације УНДП-а, с тим што школа мора учествовати са одређеним средствима“, рекао је Јегдић и захвалио локалној заједници која је обећала средства.

Архива