Опремањем Војске Србије и Република Српска се осјећа безбједније

22.12.2016 Актуелно

„Нама је веома важно да Србија има моћ и снагу да одбрани државу“, рекао је Додик за Радио-телевизију Србије.

Он је објаснио да је најновије опремање Војске Србије авионима МИГ-29 веома добра вијест за Републику Српску, имајући у виду нараслу констелацију нестабилности у региону.

„Нама је веома важно да Србија има моћ и снагу да одбрани и државу Србију, али ми вјерујемо и Републику Српску, јер је она гарант Дејтонског споразума. У сваком случају мислим да су дугогодишњи напори и самог премијера и добри односи допринијели да ово заврши и могу само да честитам и Србији и премијеру велики успјех“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска жели снажну Србију која је гарант стабилности у региону и земља од које зависи мир у самом региону.

„Република Српска поздравља апсолутно све успјехе које Србија остварује, а ово је несумњиво успјех у погледу одбране и дугорочне стабилности саме Србије“, закључио је Додик.

Премијер Србије Александар Вучић захвалио је предсједнику Републике Српске Милораду Додику и народу у Републици Српској због писама и порука подршке које су му упутили након што је поручио да неће дозволити да се српском народу икада више понови „Олуја“ и „Бљесак“.

Вучић је рекао да се, послије набавке руских МИГ-ова, више нико неће лако одлучити да нападне Србију.

„Хоћу да захвалим председнику Додику и народу у Републици Српској. Добио сам хиљаде писама и порука из Републике Српске. Ја сам једанпут рекао и зато јесам вероватно најнеомиљенији у неким земљама региона, иако мислим да ме поштују, да се више никада неће поновити „Олуја“ и „Бљесак“ „, рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да Србија зна своје обавезе по Дејтонском споразуму и поштује територијални интегритет БиХ, али да српски народ онакву судбину какву је доживљавао 1995. и 1999. више неће доживјети.

„Много смо научили из сопствених грешака и уверен сам да Србија има бољу и другачију будућност“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија, након што је добила од Русије шест МИГ-ова, сада имати 10 авиона јер ће четири постојећа, од којих је користила само три, бити ремонтовани и доведени до вишег степена навигације и радарског система, да би могли даље да виде.

„Ми смо ово добили бесплатно, али плаћамо ракете које хоћемо да имамо ваздух- ваздух и ваздух-земља. До сада смо изабрали 32 ракете. Ово узимамо да заиста једног дана, не дај Боже, злу не требало, можемо да употребимо“, рекао је Вучић.

Премијер Србије рекао је да се ради о најснажнијим авионима и да је у блиској борби МИГ-29 најбољи авион, по многим процјенама бољи чак и од Ф-16.

„Ми тиме имамо полицијски заштићено небо. После овога нико се неће лако одлучити да нападне Србију. Немамо намеру да водимо било какве офанзивне ратове, сукобе. Ми смо ово урадили да бисмо заштитили нашу децу, да бисмо им гарантовали будућност. Много смо српских глава изгубили…“, рекао је Вучић.

Архива