Пoзив СДС-у да се укључи у доношење закона о Уставном суду БиХ

18.12.2016 Актуелно

„Незаинтересованост СДС-а и закључивање по систему – неће Бошњаци, нас не води нигдје. Ово је једна од кључних системских ствари за положај Републике Српске и треба да буде ријешена“, рекао је Додик Срни, поводом изјаве лидера СДС-а Вукоте Говедарице да ће закон о Уставном суду БиХ, на чијем приједлогу раде СНСД и ХДЗ БиХ, тешко бити усвојен, уколико такав закон не желе Бошњаци.

Према његовим ријечима, Говедарица очигледно није упознат о томе да су све политичке партије, па и његова, радиле на приједлогу закона о Уставном суду БиХ који је понуђен.

Додик каже да покушава да придобије већину и да би било добро када би и СДС са својим партнерима из СДА покушао да разговара на ту тему.

„Међутим, најчешће од њих чујемо како то Бошњаци неће. То подразумијева да би ми све требали и да ми све хоћемо. У сваком случају, ако они нешто неће, онда ми нећемо нешто друго. Ако је начин одлучивања у БиХ да се нешто неће, онда смо дошли у један озбиљан проблем“, рекао је Додик.

Он је појаснио да би према том законском приједлогу начин одлучивања о избору судија што се тиче Републике Српске остао исти, док у Федерацији БиХ, због њихових односа, има различитих виђења у том погледу.

„Нас то не би требало ни да занима уколико се дође до тога да оду странци из суда и да се направи одлучивање које би укључивало сваког представника ентитета и конститутивног народа у позитивну одлуку. Уколико нађемо те партнере у ФБиХ, а много смо ствари усагласили са ХДЗ-ом, можемо да се крећемо ка томе“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сасвим је једна нова ситуација уколико Срби и Хрвати предложе закон, а само Бошњаци опструишу тако нешто.

„Позивам СДС да се укључи. Ништа није скривено. Од почетка смо рекли да је основа закон који смо ми усагласили и у том погледу морамо да тражимо начин на који би то могло“, рекао је Додик.

Архива