Pегулисање надлежности и састава Уставног суда БиХ кључно питање

20.12.2016 Актуелно

Додик сматра да ова питања морају бити ријешена за пет или 10 година како не би у опасност било доведено постојање Републике Српске, јер Уставни суд БиХ сада креира нови политички систем.

„Приједлог закона о Уставном суду БиХ јесте у процедури, као заједнички свих политичких партија из Српске. У жељи да добијемо и другу подршку, а на основу овог приједлога, разговарао сам са делегацијом ХДЗ-а БиХ“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да се сугестије ХДЗ-а БиХ односе на начин избора судија Уставног суда БиХ из Федерације БиХ.

„Наша намјера јесте да буде ријешено питање надлежности овог суда и начин одлучивања“, поновио је Додик и оцијенио да Уставни суд Републике Српске, за разлику од оног на нивоу БиХ, ради професионално и одговорно.

Он је подсјетио да на ниво БиХ не постоји закон о Уставном суду, док Уставни суд Републике Српске функионише на основу закона.

„Сва питања која су од нашег интереса на нивоу БиХ морају бити доминантна и несхватљиво је да постоје неки из Српске који кажу да нешто неће Бошњаци. Има начина политичке борбе, али са конвертитима из Републике Српске се ништа не може урадити“, додао је Додик.

Он сматра да додатне надлежности Уставног суда БиХ морају бити укинуте.

„Ови из Европе су нас слагали када смо се са бившим високим представником ЕУ Кетрин Ештон договорили о четири ствари у правосуђу. Гдје је кредибилитет ЕУ када нама дођу овдје и кажу поштујте одлуке Уставног суда БиХ, а прије пет година смо се са Ештоновом усагласили да овај суд не функционише добро“, каже Додик и наводи да нигдје у свијету одлуке уставних судова нису обавезујуће, осим у БиХ.

Он је оцијенио као недопустиве ставове СДС-а и ПДП-а да лидер СДА Бакир Изетбеговић нешто неће.

„Па, ако он неће, нешто ни ми нећемо. Волио бих да БиХ не постоји, али без одлучне борбе Републике Српске немамо шта да тражимо“, закључио је Додик.

Архива