Николић и министари из Владе Србије на прослави 9. јануара у Бањалуци

29.12.2016 Актуелно

„У Српску ће доћи најважнији гост, а то је, наравно, предсједник Србије. Премијер Србије Александар Вучић тада ће бити у званичној посјети Индији, али доћи ће знатан број министара из Владе Србије“, рекао је Додик новинарима након састанка са Николићем.

Он је нагласио да званичници Српске и Србије на тај начин желе скренути пажњу на чињеницу да је Републике Српска створена 9. јануара и да тај датум остаје трајно у њеним темељима.

„Тај датум је трајан и неће се мијењати никаквим административним одлукама било какве инстанце, и то не може да буде реализација жеља, поготово лидера СДА Бакира Изетбеговића“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да је позив на прославу Дана Републике Српске био суштина његовог доласка у Београд и разговора са премијером Вучићем и предсједником Николићем, али су се током разговора наметнуле идентичне теме, а то је ситуација у БиХ и Српској.

Додик је рекао да је недвосмислено јасно да реалности не одговарају неки покушаји оцјена да је ситуација у БиХ стабилна.

„Видјели смо и видимо тензије које доводе до тога да одређени дио међународног фактора упорно оспорава Српску. Видјели смо и јуче да Бакир Изетбеговић каже да је Република Српска опаснија од тероризма, што говори о томе на који начин се посматра и како се жели видјети Република Српска“, рекао је Додик.

Он каже да је о свему овоме упознао предсједника и премијера Србије током данашњих састанака и да му је драго што види одлучност да се поштује Дејтонски мировни споразум.

„И на једном и на другом мјесту добио сам потврду тога да је Српска од великог интереса за Србију и да Србија неће дозволити никакво оспоравање, нити угрожавање територијалног интегритета и субјективитета саме Републике Српске. То је оно што је заједничко у оба наша разговора“, поручио је Додик.

Када је ријеч о предсједничким изборима у Србији, Додик је поновио да је раније веома јасно изнио своје ставове о томе.

Додик је нагласио да Република Српска жели Србији све што је чини стабилном и снажном и истакао да ће то бити подржано од Републике Српске и убудуће.

Архива