Одлично разумијевање и пријатељски односи Републике Српске и Кине

01.12.2016 Актуелно

У наставку посјете Кини, на позив и у организацији Комунистичке партије Кине, делегација СНСД-а, коју Видаковић предводи, посјетила је покрајину Hebei, а у главном граду Shijiazhuang примио ју је замјеник секретара Комитета Комунистичке партије Кине за провинцију Hebei, Li Ganjie.

Li Ganjie је представио гостима провинцију Hebei, која има више од 90 милиона становника и чије су главне привредне гране пољопривреда, шумарство и рударство, а Видаковић је домаћину поклонио књигу „Историја Републике Српске“.

У саопштењу СНСД-а наводи се да је делегација ове странке у Кини посјетила и село Quzhai и да се упознала о кинеском моделу савременог села у којем живи 3.500 становника и начином његовог функционисања, а потом и компанију Shijiazhuang No. 4 Pharmaceutical Factory, једног од највећих свјетских произвођача инфузија, који своје производе извози на све континенте.

Делегација СНСД-а обишла је и корпорацију кинеско-чешко-словачког пријатељства у граду Cangzhou, а током састанка предсједник ове пословно-индустријске корпорације Li Zhen Hua гостима је представио „Фарму пријатељства“ насталу прије 60 година, када је тадашња Чехословачка поклонила пољопривредну механизацију народу Кине. Данас је ово подручје модерна пословно-индустријска корпорација која се састоји од четири зоне и простире се на 268 квадратних киломентара са популацијом од 70.000 људи, са високотехнолошким творницама, али и модерним пољопривредним капацитетима и великом бригом за квалитет живота локалног становништва.

Током разговора, покренута је иницијатива о могућем братимљењу града Cangzhou и Мркоњић Града, а начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић том приликом је изјавила да ће јој бити част и задовољство да са једним оваквим индустријски развијеним градом у Кини, покуша успоставити сарадњу у наредном периоду.

Делегација СНСД-а обишла је и више производних погона, међу којима су Sungwoo Auto Parts великог произвођача ауто дијелова, CNOOC Zhongjie Petrochemical, винарију Nitra Winery и пољопривредну зону Lingang Golden Sun Green Agricultural Co, а у наставку боравка у Кини посјетиће Пекинг, гдје ће имати разговоре са представницима међународног одјељења Комунистичке партије Кине.

Архива