Додик: Суд и Тужилаштво немају уставне позиције

27.12.2016 Актуелно

Он је новинарима у Источном Сарајеву потврдио да је недавно разговарао са замјеником помоћника државног секретара САД Хојтом Јиом и амбасадором САД у БиХ Морин Кормак и да је ово дио одговора на њихово данашње саопштење.

„Тачно је да сам разговарао са Јиом и Кормаковом и о томе постоје записи и тачно се зна ко је шта рекао“, рекао је Додик.

Он је истакао да су од њега тражили да се одрекне политике СНСД-а, односно декларације која говори о томе да ће 2018. године имати оцјену да ли се проводи изворни Дејтон или не и да ли ће подржати одређене акције.

„Та декларација није уперена ни на какву дестабилизацију, нити се може прогласити сепаратистичком. Наша позиција није сепаратизам, наша позиција у овом тренутку је изворни Дејтон и ако се вратимо на њега ми немамо ниједан проблем са БиХ“, поручио је Додик.

Он је навео да је његов одговор био да СНСД има своје органе и да ће они одлучивати о томе, али и да није пристојно да се мијешају у одлуку политичких партија.

Додик је оцијенио да су они научили да у неким партијама то може и нагласио да у СНСД-у то не може.

Друго тражење, додао је он, било је да се одазове позиву Тужилаштва БиХ у оквиру истраге која се води против њега као осумњиченог у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске.

„Сматрам да је потпуно непримјерено да се диполмате тог ранга уплићу у обичну правосудну, односно квазиправосудну процедуру у земљи у којој су они странци“, истакао је Додик.

Он је рекао да је одбио било какво право да они у томе учествују.

„Рекао сам тада да сумњам да су они дио харанге која се прави, да то није правна држава. То је неправна држава, то је политичка харанга једног дијела међународне заједнице и Бошњака, те да у том погледу постоји много доказа. Тај дио са запада потпуно је коренспондирао са захтјевима муслимана у провођењу Дејтонског споразума“, оцијенио је Додик.

Подсјећајући да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставну основу, Додик је поручио да ће се у свом политичком раду, али и касније када не буде предсједник, као грађанин залагати за уставност.

Ипак, каже Додик, пошто се ради о њему лично, спреман је да да изјаву тужиоцу у Источном Сарајеву, у правосудним институцијама Републике Српске, или у Сипи, односно било гдје на простору Републике Српске.

„Међутим, инсистира се искључиво на мом доласку у Сарајево. Имам сумње и резерерве на коректност у том процесу“, рекао је он.

Додик је напоменуо да су Суд и Тужилаштво показали своју политику и мотивисаност.

„Не желим да будем дио карикатуре коју они праве од правне државе, од права.
Њихова политичка мотивација је ту веома јасна“, нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да је политика коју води Република Српска била усмјерена ка поштивању слова Дејтонског споразума и да никада нису одустали од тога.

„Ми смо жељели да тај споразум буде поштован и са друге стране, али очигледно није, што је довело урушавања Дејтонски споразум, али не захваљујући нама, како покушавају да нас често оптуже, него зато да се оправдају они који су то чинили, прије свега високи представник који има политичку подршку већине западних земаља који су окупљене у самозваном Савјету за имплементацију мира“, појаснио је предсједник Српске.

Он је истакао да се и даље залаже за Дејтонски споразум, који подразумијева изворне надлежности БиХ, а исто тако надлежности Републике Српске и ентитета, које су отете и одузете.

„БиХ није предмет мог оспоравања. Предмет мог оспоравања је БиХ која је на незаконит, неуставан начин прибавила многе надлежности коју покушавају да легализују одређене политичке структуре, међународна заједница, а прије свега високи представник“, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска жели да Суд и Тужилаштво, који не постоје по Уставу и нису уставно ни постављени у БиХ, имају уставну, а не спекулативну подлогу.

„Суд и Тужилаштво наметнуо је високи представник, а било је неопходно да два ентитета о томе направе споразум како би Парламентарна скупштина БиХ могла да потврди ту врсту надлежности“, подсјетио је Додик.

Пошто то никада није урађено, рекао је Додик, Суд и Тужилаштво БиХ неће имати подршку Републике Српске која се залаже за поштивање правне државе и стварања институција у складу са Уставом БиХ.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ функционише више од 20 година без закона о Уставном суду, мада ниједна институција у познатом систему правних држава не функционише ако нема закона о томе.

Архива