Додик: Раст моћи Србије побољшава позицију Републике Српске

08.12.2016 Актуелно

Додик је рекао да он увијек када дође у Београд каже да Српска у Србију гледа као у матицу, у земљу којој жели да буде јака и добра.

„Политика Србије је увијек била политика поштивања Дејтонског мировног споразума. То је подразумијевало уважавање БиХ, али никада Србија није ишла изван оног што је државни и национални интерес Републике Српске. То је овдје јасно речено, и овај и сваки пут када смо о томе разговарали“, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је најавио да ће у наредних 10 дана заједно са Вучићем на једном скупу у Србији разматрати како се кретати даље, у контексту нове консталације односа на регионалном и глобалном плану.

„Изгледа да је ситуација другачија и прилика је за етаблирање правних и развојних мировних концепција за које се Србија већ дуже вријеме залаже, а Република Српска у својим политикама настоји да очува своја права стечена Дејтонским мировним споразумом, а да јој оно што је отето насиљем високих представника буде враћено“, рекао је Додик.

Он је навео да су Вучић и он разговарали о нараслој опасности од тероризма који има снажну материјалну и људску подршку, највише у Федерацији БиХ.

„Не треба затварати очи пред чињеницом да ће се, вјероватно, усљед расплета ситуације око `Исламске државе` у БиХ вратити значајан број оних који су учествовали у свему томе“, рекао је Додик.

Он је навео да му је Вучић потврдио да Србија остаје привржена својој донацији за Сребреницу гдје је сада градоначелник из реда српског народа.

Предсједник Српске је нагласио да вјерује да ће сада уложена средства бити искориштена са више поштења, без злоупотреба које су покушале раније власти.

„То је веома важно, да се визуелно, али и суштински промијени начин живота у Сребреници“, рекао је Додик.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Додик сматра да све иде у најбољем реду и да ће ускоро застоји који постоје на изградњи моста код Братунца бити отклоњени.

Он је додао да је са Вучићем разговарао и о ауто-путу који би требало из Србије, преко границе на Рачи, или на неком другом мјесту, да иде према Бијељини и Брчком, да би се временом увезао са трасом која ће ићи од Бијељине до Бањалуке.

Додик је подсјетио да је раније ове године већ отворен дио ауто-пута од Прњавора до Добоја, а да ће до 2018. године бити завршена дионица пута Прњавор-Бањалука.

Архива