Додик: Наредна година велика шанса за Српску

30.12.2016 Актуелно

Додик је позвао представнике Српске у заједничким институцијама БиХ да се врате у Бањалуку и одустану од својих унилатералних позива, личних заступања и ставова.

„Спреман сам да направимо историјски договор за Српску која има шансу да у првој половини године захтијева свој статус и да га свијету представи на начин да он буде разумљив. За то мора да постоји јединство. Ако тога не буде, ми ћемо ићи без њих. Савршено добро знамо шта радимо“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске и додао да је циљ да се утврди политика која ће се недвосмислено проводити.

Он је рекао и да Српска мора бити активна и нудити потезе, а не да буде објекат на коме ће други вјежбати, као што је покушавала стара америчка амбасада.

„Морамо понудити наш пројекат, а то је Српска која је јача. Изворни Дејтон, ако тога нема и ако то неко не жели, он сноси одговорност за разградњу БиХ. О базичним стварима за Српску нема дијалога“, оцијенио је Додик.

Он је поновио да Српској није проблем Бакир Изетбеговић колико су то поданици из Српске у Сарајеву.

„Да они не дају легитимитет и држе леђа Бакиру Изетбеговићу он не би постојао. Изненадио ме је њихов однос у коме су били спремни да учине све против Српске. Очекивао сам од њих да наставимо политику јачања Српске, а они су учинили све да она буде криминализована, што лошија, организовали су протесте и свашта нешто по налогу својих страних ментора“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је то суштинска и базична издаја позиција Српске, што је ове године заустављено.

„Више нису тако јаки и моћни. Добили смо их на изборима“, рекао је Додик.

Он је поновио да је Изетбеговић изгубио изборе у многим градовима, да више није у најбољим односима са представницима Хрвата у БиХ, ни са Хрватском, као и да више нема тако јаку подршку Турске, Клинтонове у америчкој администрацији, те да се ни Европска унија не може похвалити неком конзистентном политиком.

Додик је рекао да је Српска у овој години остала мирна, посвећена себи и свом развоју, као и реализацији својих краткорочних и дугорочних циљева.

Он је навео да је Српска ове године имала много изазова, притисака и захтјева, али да није успио план да се органи БиХ надреде Српској.

Додик је оцијенио да је Српска ставила органе БиХ на мјесто које заслужују, а то значи да ниједан орган на нивоу БиХ не може да одлучује без става власти и органа Српске.

Он је додао да је Српска ове године избјегла стереотипну подјелу друштва јер се сматрало да је подијељена политички у односу „пола-пола“.

„Избори су показали да су они /Савез за промјене/ драматична мањина и да нам се није десило оно што је било у Македонији и Црној Гори, гдје се власт легитимише на бази једног посланика и слично“, навео је Додик.

Он је рекао да лично ову годину памти по добијању још двоје унука, те да сада има укупно петоро унучади.

Архива