Додик: Финализација текста новог закона о Уставном суду БиХ

16.12.2016 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре након састанка делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, на којем је било ријечи о овом законском приједлогу, нагласио да БиХ, уколико жели да се даље креће на европском путу, мора да ријеши ово питање.

„Уставни суд БиХ са странцима неприхватљив је за Републику Српску и око овог питања, на сву срећу, у Српској постоји консензус“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нека од питања која су важна за Републику Српску су начин избора судија Уставног суда БиХ и начин одлучивања.

„За Републику Српску је важно да то остане као до сада, да Народна скупштина бира судије и важно је да то није на доживотни период или до краја радног вијека, него да они могу да одговарају онима који су их бирали“, појаснио је Додик.

Поновио је да Суд БиХ и Тужилаштво БиХ треба укинути јер немају уставни основ или их треба редефинисати.

„Суд БиХ и Тужилаштво БиХ треба укинути и поново се договорити како требају да изгледају. Само на тај начин могу имати наш легитимитет. Немамо разлог да вјерујемо ЕУ која нас је преварила са заједничком изјавом са Кетрин Ештон прије шест-седам година када је потписано да се иде у реформу правосуђа од које није било ништа“, навео је Додик.

Он сматра да је избор предсједника Суда БиХ била представа за јавност и да је то урађено под утицајем Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ и њеног директора.

„Они су изабрали свог човјека без обзира што /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић галами. Мислим да је то била представа за јавност“, нагласио је Додик.

Он је навео да је делегација ХДЗ-а БиХ на данашњем састанку упозната о ставу СНСД-а да актуелни представници српског народа у заједничким институцијама БиХ праве несумњиву политичку, економску и државничку штету Републици Српској и српском народу.

„Одлуке које креирају и доносе /српски представници у заједничким органима/, прије свега са бошњачком страном, апсолутно нису у корист ни Републике Српске, ни српског народа. Информисали смо ХДЗ БиХ да је то наш дефинитиван став и мислимо да су они отуђени од Српске и да не раде у њеном интересу, те да ће се опсег њихове издаје националних и државних интереса Републике Српске видјети у времену које долази“, додао је Додик.

Поново је упутио позив представницима Савеза за промјене да се заједнички договоре шта је српска национална и државна политика у БиХ.

„Ње сада нема и она је представљена као политика групе људи који апсолутно не уважавају институционални и уставни положај Републике Српске“, сматра Додик.

Напомињући да ће СНСД наставити да води дијалог и са другима, он је поручио да ниједан састанак није био на штету бошњачког народа.

Додик је позвао на исправљање декаденција у пракси спровођења Дејтонског споразума и Устава БиХ, те на враћање базичном односу конститутивности народа и да ниједан народ не може да буде мајоризован.

„Моја порука Бошњацима јесте да са релевантним представницима српског и хрватског народа у политичком смислу обаве дијалог и разговарају како да отклоне декаденције које су направили високи представници као међународни криминалци на овом простору кршећи Дејтонски споразум“, поручио је Додик.

Напомињући да високи представник у БиХ мора да оде, лидер СНСД-а је рекао да би волио да их види у процесима пред међународним судовима, јер су кршили међународно право у случајевима српског и хрватског народа, док истовремено бошњачком народу нису ништа помогли.

„Или ће се ствари рјешавати, или ће БиХ ући у блокаду коју неће разријешити ни ЕУ, ни било ко други, а ако дође у блокаду, неће бити далек процес од њеног распада“, сматра Додик.

Говорећи о Упитнику Европске комисије, Додик је оцијенио да ће бити много проблема и не вјерује да је валидна његова попуна када у Уставном суду БиХ сједе странци.

„Како је то могуће када је земља под протекторатом. Како неко мисли попунити упитник на питања која се односе на попис становништва“, запитао је Додик.

Он сматра да би за почетак најбоље било да буде активиран механизам координације и успостављена правила која су у њему.

„У механизму координације је добро да ниједан народ не може да буде мајоризован, прегласан. Уколико механизам координације не буде функционисао, нема ни попуне Упитника“, поручио је Додик.

Додик је истакао да Република Српска више и нема разлога да вјерује у европски пут на начин како је била оптимистична прије неколико година.

Он је навео да је СНСД на данашњем састанку дао подршку измјенама изборног законодавства у дијелу представљања конститутивних народа, када је ријеч о избору Дома народа и чланова Предсједништва БиХ у Федерацији БиХ.

Додик је нагласио да је важно за Републику Српску и за Хрвате у БиХ да буду изграђени што је могуће бољи односи између Србије и Хрватске.

У делегацији СНСД-а, осим Додика, били су потпредсједници странке Жељка Цвијановић и Марко Видаковић, чланови Главног одбора Зоран Тегелтија, Сташа Кошарац и Љубиша Ћосић.

У делегацији ХДЗ-а БиХ били су предсједник странке Драган Човић, његов замјеник Борјана Кришто, те потпредсједници Маринко Чавара и Вјекослав Беванда.

Архива