Зa два до четири мјесеца понудa за изградњу ХЕ „Дабар“

06.11.2016 Актуелно

„Можемо очекивати у наредна два до четири мјесеца да ће техничка и финансијска понуда доћи у Републику Српску и да ћемо, након што прегледамо понуду, моћи да потпишемо уговор о извођењу“, рекао је Додик за РТРС након разговора са представницима ове корпорације.

Предсједник Српске је оцијено да то говори о томе да се улази у наредну фазу изградње система хидроелектрана „Горњи хоризонти“, која, као идеја, чека више од 40 година, а посљедњих пет година је била предмет судске расправе између Републике Српске и Федерације БиХ у вези са такозваним превођењем вода, које је оспоравала федерална страна.

Подсјетивши да је са кинеском корпорацијом „Чајна вотер електрик“ раније потписан Меморандум о активностима у вези са изградњом система хидроелектрана „Горњи хоризонти“, Додик је рекао да је Српска властитим, односно средствима ХЕ на Требишњици у износу од око 150 КМ већ ушла у активности у вези са изградњом тунела на Дабру и отпочињања припремних радова за изградњу ХЕ „Дабар“.

„Они су се меморандумом обавезали да сачине понуду за коначно извођење радова. Разговарао сам данас са њима докле се са тим стигло и информисан сам да су послови у вези са тим у току и да бити готови у року од два до четири мјесеца“, рекао је Додик.

Представници Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и кинеске корпорације „Чајна вотер електрик“ потписали су у децембру прошле године меморандум о сарадњи на пројекту изградње ХЕ „Дабар“, вриједном 180 милиона евра.

ХЕ „Дабар“ припада систему хидроелектрана „Горњи хоризонти“ и требало би да има инсталисану снагу од 159 мегавата.

Додик, који борави у виошедневној посјети Кини, разговарао је јуче у Пекингу са представницима двије кинеске корпорације које се баве изградњом путне инфраструктуре – „Шандонг хај спид“ и „Чајна роуд енд бриџ“ о изградњи дионице ауто-пута од границе са Србијом, преко Бијељине до Брчког, дужине 36 километара.

Током посјете компанији „Хуавеји“, предсједник Српске и директор продаје за Балкан потписали су Споразум о стратешком партнерству Републике Српске и ове компаније.

Архива