СДС се задржава на драматично пораженим политичким темама

20.11.2016 Актуелно

Додик је новинарима рекао да је природно да у СДС-у желе да тај пораз забораве, мислећи да ако су изабрали Вукоту Говедарицу за предсједника странке да се све промијенило и да им је „нешто кренуло“.

Објашњавајући зашто је раније Говедарицу назвао „наш човјек“, Додик је навео да је то учинио управо јер лидер СДС-а „ради глупости које ради“.

„Само такав предсједник нама може допринијети да смо незаобилазни и једини који смо исправни овдје. Он то феноменално ради и позивам га да настави тим путем“, поручио је Додик.

Он је додао да је Говедарица „одличан избор“ који ће показати како „неспособан, недоречен и неизграђен политичар може да помогне другима, а не својој партији“.

Додик је рекао да се надао да ће са промјенама у СДС-у доћи до промјена неких политика, као и да ће са руководством те странке моћи разговарати о свим глобалним питањима, међу којима је однос са Кином.

„Српска треба да има консензус и о том питању, као и о односима на нивоу Европске уније и САД. Ми нисмо успјели да обезбиједимо тај разговор“, рекао је Додик.

Он је навео да се СДС-ова прича о криминализацији Српске и томе како ће они „све средити“ када дођу у Сарајево показала као велика лаж Младена Босића, коју сада прихвата и Говедарица.

Коментаришући то што му је Говерадица послао па повукао позив на обиљежавање 21 године од Дејтона, Додик је оцијенио да је то веома недорасло.

Додик је оцијенио да постоји недосљедност у одлукама СДС-а, јер се десило да два-три дана након позива представника СДС-а на прекид сарадње са СНСД-ом, посланици СДС-а у Скупштини дистрикта Брчко гласају за кандидата СНСД-а за градоначелника тог града Синишу Милића.

Он је оцијенио да СДС нема ништа са Дејтонским споразумом, јер је њега потписала Српска, а не та странка.

„Јесте СДС тада била у власти, али се зна и да су биле велике и тешке политичке расправе у оквиру те странке. Само су ауторитет који је тада имао Радован Караџић и који је имала Србија омогућили да Дејтонски споразум преживи од СДС-а“, објаснио је Додик.

Он је додао да је био први који је говорио да Дејтон треба прихватити без обзира на многе мањкавости.

„Само одлучном борбом коју водимо можемо да очувамо нашу аутономију и ми то показујемо прагматично“, рекао је Додик.

Он каже да је период од 2000. до 2005. године показао како Српска не смије да се понаша.

„Тада је управо данашња опозиција била на власти. Пренијела је све и пустила све што је могло. То што се понекад позивају да је ту био СНСД, ја и данас сматрам и сматрао сам да и опозиција мора бити укључена на кључним питањима“, рекао је Додик.

Он каже да је био спреман да се укључи, али његова одлука није никада била наметнута властима тог времена у Српској, него из потребе за консензусом.

„И када се око нечега нисмо слагали, ми смо жељели да кажемо да смо јединствени. Власт је та која одлучује“, рекао је Додик.

Архива