Сарадњом странака до унапређења сарадње Републике Српске и Кине

20.11.2016 Актуелно

Делегација СНСД-а, предвођена предсједником партије Милорадом Додиком, и делегација Комунистичке партије Кине су током састанка разговарале и о успостављању сарадње Републике Српске са појединим кинеским провинцијама, посебно у областима пољопривреде, инфраструктуре и туризма, саопштено је из СНСД-а.

На састанку је било ријечи и о новим финансијски аранжманима, а Додик је поновио спремност Републике Српске да креира специјалне економске зоне у којима би кинеске компаније отвориле своје погоне, посебно узимајући у обзир повољни географски положај Републике Српске у односу на регион и ЕУ.

Додик је нагласио да је реализација таквих пројеката олакшана јер Кина приступа овом подручју с добрим намјерама, уз велики ниво разумијевања, и без било каквог политичког условљавања.

„СНСД је изузетно поносан на чињеницу да је изградња Термоелектране Станари, као први пројекат у оквиру иницијативе `Један појас – један пут` и стратегије 16 плус 1, реализован баш у Републици Српској“, наводи се у саопштењу.

На састанку је закључено да ће јачању сарадње СНСД-а и Комунистичке партије Кине допринијети узајамне посјете високих страначких делегација са циљем размјене искустава у вођењу партија и државе, те да се кроз сарадњу двије партије треба подстицати и институционална сарадња, која ће омогућити реализацију инвестиција и различитих пројеката у свим областима друштвено-економског живота.

Изразивши задовољство успостављеном сарадњом двије партије, Додик је рекао да СНСД са поносом прати резултате Комунистичке партије Кине, као и развој Кине као свјетске велесиле.

„Резултати које Кина постиже на глобалном плану су импресивни“, рекао је Додик, додавши да се у Републици Српској цијени избалансирани однос који Кина показује према овом простору, приступ без политичких условљавања, као и опредијељеност Кине да инвестира у Републици Српској.

Представници СНСД-а и Комунистичке партије Кине размијенили су мишљења и о вођењу политичке организације, као и искуства у вези са рјешавањем изазова са којима се сусрећу, те разговарали о бројним економским и политичким темама, укључујући и глобална кретања у оквиру којих је неопходно наћи адекватан одговор на нивоу држава.

Политика СНСД-а, навео је Додик, је одржавање мира по сваку цијену, те одржавање положаја и улоге Републике Српске у оквирима надлежности које су дефинисане Дејтонским мировним споразумом.

Делегацију одјељења за међународну сарадњу Централног комитета Комунистичке партије Кине, предводио је Ли Јун.

Архива