Премијерка и министри са градоначелником Бањалуке о заједничким пројектима

24.11.2016 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је шанса Бањалуке на том плану у успостављању нових пословних зона или специјализованих економских зона.

„Наш циљ је да се овдје на тај начин дође до подстицања привредних активности које ће резултирати већим бројем запослених“, поручила је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима у Бањалуци да ће Влада и град Бањалука радити на рјешавању проблема изградње основне школе на уписном подручју Старчевица-Ада, као и на унапређењу саобраћајне инфраструктуре.

Премијер Српске је рекла да нема дилему да ће ствари бити реализоване, јер је важно да се у Бањалуци ствари поставе на најбољи могући начин, посебно када је ријеч о логистичкој помоћи Владе у вези са рјешавањем проблема гријања у граду и дугова „Топлане“.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио је делегацији Владе Српске на финансијској помоћи која је протеклих мјесец дана добрим дијелом омогућила да систем гријања у Бањалуци и градска „Топлана“ функционишу.

Он очекује да град половином децембра донесе одлуку о стратешком пројекту са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ како би се стратешки ријешио проблем „Топлане“ и то финансијским и техничким реструктурисањем, које подразумијева изградњу новог постројења.

Радојичић је рекао да ће у том послу граду требати учешће свих нивоа власти, Владе Српске и ресорних министарстава, након чега би крајем децембра требало расписати тендер за технички дио посла, те да се цијели посао обави до наредне сезоне гријања.

Градоначелник Бањалуке је пренио да ће Влада Српске за реализацију и наставак реализације капиталног пројекта водоснабдијевања „Црно врело“ до краја године обезбиједити два милиона КМ, како би град ушао у процедуре јавних набавки.

„Очекујемо да се средства реализују да можемо да идемо даље у спровођењу процедура“, рекао је Радојичић.

На састанку је разговарано и о рјешавању проблема моста у Пријечанима, перспективама у области здравства гдје је помињан евентуални прелазак домова здравља на трезорско пословање, као и рјешавање проблема градње Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

Разговарано је и водозаштити, изградњи стамбених објеката за страдале у поплавама 2014. године, а најављени су и састанци градских службеника са министрима чији су ресори просторно уређење и избјеглице.

Састанку у просторијама Градске управе присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министар здравља Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, као и замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

Архива