Потребно створити јединство политичких снага у Српској

21.11.2016 Актуелно

Додик је позвао политичке факторе у Српској на окупљање и превазилажење анимозитета и мржње.

„Ово је одлична прилика за Српску да рашчисти све неправде из прошлости и у наредној години дана да се окупимо и дефинишемо политике које ће ставити на дневни ред у БиХ управо неправде нанесене Српској. БиХ ће морати да реагује или је неће бити“, поручио је Додик.

Он је рекао да је први корак на том плану да се избаце стране судије из Уставног суда.

„Ако за то у БиХ не буде спремности, треба одбацити било какве могућности одлучивања на нивоу БиХ“, рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум распакован насиљем високог представника који је наметао законе и мијењао карактер самог споразума.

Додик је рекао да су од тог споразума остале одређене контуре, те да је Српска против неког новог Дејтона, мимо ње и укључивањем трећих са стране.

„Морамо вратити праксу да у БиХ више не може ништа да се деси изван овлаштења БиХ, без споразума два ентитета, како пише у Дејтону и Уставу. Када то урадимо приближићемо се ономе што је Дејтон“, рекао је Додик.

Он је поручио да ће Српска и даље водити политику враћања отетих надлежности или преиспитивања рјешења наметнутих од високог представника.

„То неће бити нимало лако. Немам илузију да ће то десити за ноћ, али ако не будемо вршили притисак и истицали потребу да се редефинишу наметнута рјешења и доведу у склад са Уставом, БиХ нема никакву шансу“, навео је Додик.

Он је истакао да је Дејтон од почетка постао спекулација јер су неки мислили да након што су Срби потписали истог тренутка тај споразум треба да се уруши, и то тако да би урушио Српску, а ојачао БиХ.

„Били смо свједоци свих ових година да је тако рађено. Наметањем, покушајем изнуђивања рјешења, притисцима и насиљем међународног фактора дошло се до ревизије Дејтона у значајном обиму“, навео је Додик.

Он је рекао да је та фаза престала у овом времену, те да се може очекивати сасвим нова фаза развоја политичких односа која ће сигурно растеретити Српску потребе да буде стално изложена притисцима за рјешења која се намећу са стране.

Архива