Додик: Заштитити развој домаће производње

15.11.2016 Актуелно

„Све земље штите домаћу производњу, само овдје нема никога да штити домаћу производњу и то само зато што неко из ЕУ каже да се љути“, рекао је Додик, наводећи примјере са сточарском производњом и чињеницом да се у БиХ увози месо из Западне Европе које има субвенције од један евро.

Говорећи о заштити домаће производње, Додик је рекао да је она предуслов опстанка цијеле БиХ и навео примјер Норвешке која у вријеме доспијећа на 60 дана забрани увоз пољопривредних производа.

„Како мислите да овдје развијете индустрију обичне флаширане воде коју увозимо и која је из Србије, Хрватске преплавила тржиште, ако не заштитимо то тржиште“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ни Српска ни Федерација БиХ не могу саме да заштите тржишта и домаћу производњу, али то могу заједно учинити.

„Хајдемо годину дана узети, направити неку додатну таксу, док не подигнемо наше произвођаче и направимо да буду конкурентни“, рекао је Додик, истичући да никад није учествовао на састанку такве врсте.

Додик је рекао да у малим локалним заједницама у којима је држава одржавала производњу и тиме чувала становништво данас нико више неће да инвестира.

„Једини начин је да држава оде и каже ево имамо два, три милиона КМ, направићемо фабрику која је одржива, она се заснива на локалном ресурсу, купићемо машине за текстил или дрвну привреду и након тога ћемо, на примјер, за 60 дана, све акције те фабрике подијелити једнако свим становницима те општине, нек се они даље тиме баве“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да је увијек спреман да се састане са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и хрватским Драганом Човићем, али да није спреман да се сједи на „јаловим састанцима“ након којих сваки договор пропадне због страног интервенционизма.

Он је нагласио да, уколико БиХ хоће да опстане, мора преузети судбину у своје руке, а не да јој „трећепозицониране дипломате из свијета“ креирају и намећу политику.

Архива