Додик: Важна сарадња са Комунистичком партијом Кине

04.11.2016 Актуелно

Додик је истакао да се у Кини мало шта дешава без потврде или подршке Комунистичке партије.

„Комунистичка партија је руководећа снага Кине. Партија и њено руководство осмишљавају све важне политике, а државни органи то спроводе веома дисциплиновано и успјешно“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Након састанка са шефом Одјељења за међународне послове Комунистичке партије Кине Сонг Таом, Додик је рекао да је важно што су разговарали о успостављању економске сарадње, с обзиром на то да је партијска сарадња најбољи увод у добру економску сарадњу.

„На сцени је пројекат „Један пут-један појас“ који подразумијева економску сарадњу. Важно је да сви ти пројекти које можемо да привучемо у Републику Српску нису политички условљени. Примјећује се да је Комунистичка партија веома модернизована и може да одговори изазовима. Креатор је успјешне Кине коју видимо“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је најавио да ће крајем мјесеца делегација Комунистичке партије Кине посјетити Бањалуку, док ће делегација СНСД-а отићи у десетодневну посјету Кини.

Додик је рекао да би пројекат формирања специјалних економских зона у Српској могао бити успјешан, те да је његов саговорник рекао да ће охрабрити кинеске компаније, чији би долазак реализацију овог пројекта учинио више могућом.

„Овдје се спомиње успјех остварен изградњом Термоелектране „Станари“. Важно је да наставимо ту сарадњу, кинеске компаније показују способност да могу на најбољи могући начин да реализују те пројекте“, каже Додик.

Делегација Републике Српске, коју предводи Додик, борави у вишедневној посјети Кини.

Архива