Додик: Апсурдност БиХ најбоље показује 25. новембар

25.11.2016 Актуелно

„Да би нешто било дан државности – о томе се мора договорити и донијети закон… Мислим да ни нема никакве потребе да ми икада донесемо закон о било каквим празницима да нивоу БиХ. То треба одбацити. То ће бити наша политика“, изјавио је Додик.

Он је напоменуо да БиХ /као држава/ није ни имала своју предисторију, јер 25. новембра 1943. године на засједању ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду није постала држава него тек република, федерална јединица у оквиру бивше Југославије, која је баш тих година и напосредно након рата била више централистички уређена земља.

„Та њихова прича о државности потпуно је промашена“, истакао је Додик.

Предсједник Српске сматра да сав апсурд бошњачког обиљежавања 25. новембра показује и чињеница да празник са комунистичког засједања присваја Бакир Изетбеговић, чији се отац Алија Изетбеговић, у униформи Ханџар дивизије, борио да би уништио управо те вриједности.

„Колико је то све изокренуто говори и чињеница да је Бакир Изетбеговић данас посјетио мезар свог оца на Ковачима. То говори да је ово све заиста само једна приватизована прича, која нема суштину“, навео је Додик.

Он је додао и да је Дејтонски споразум показао да никакве БиХ као државе није ни било, јер је само БиХ као република бивше Југославије била приморана да суштински прави нови политички систем јер претходни комунистички није одговарао.

„Колико је све то бесмислено говори и чињеница да је један број Хрвата, који су се жестоко борили против Југославије, данас прихватио комунистички датум да га као нешто славе“, рекао је Додик, истакавши да је сва та прича апсурдна.

Додик је поручио да њега, као потомка козарачких партизана и јасеновачких страдалника, вријеђа чињеница да Бакир Изетбеговић, чији је отац био члан Ханџар дивизије, данас 25. новембар покушава да прикаже као свој датум.

„Када би све „разгрнули“, видјели би да је и те 1943. године огромна већина Срба била у партизанима, а муслимани су се тек негдје сликали. Увијек нешто краду, из историје или неког тренутка, па тако и сада“, рекао је Додик и закључио да је то апсолутни апсурд који показује колико у БиХ ништа није могуће.

Архива