Додик: До пола милиона КМ за реконструкцију неког јавног објекта

15.11.2016 Актуелно

Додик је истакао да ће за реализацију тог програма бити кориштена и средства Србије донирана овој општини.

Он је најавио и реконструкцију свих улица у Сребреници и дијела јавне расвјете гдје је то потребно, затим јавних објеката и изградњу новог вртића.

Предсједник Српске је рекао да тим програмом треба да буду обухваћена и рурална подручја Сребренице и српска и бошњачка и мјешовита села у којима треба ријешити питања водоснабдијевања, изградити локалне путеве и ријешити још неке потребе.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку са новоизабраним градоначелником Младеном Грујичићем је договорено да се у току зиме, односно за наредна два-три мјесеца уради детаљан елаборат проблема и потреба ове општине у сегментима инфраструктуре и развоја.

„Нови начелник је већ овладао најважнијим питањима и упознао ме о проблемима општине које треба да рјешавамо када се припреме пројекти“, рекао је предсједник Српске на конференцији за новинаре након састанка са новоизабраним начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем.

Он је наглаисо да је потребно урадити нове фасаде на зградама да ово мјесто добије оптимистичан изглед и буде привлачно за инвеститоре и то ће се реализовати, као и регулисање корита рјечице Крижевице за шта ће средства обезбиједити Република Срспка и Фонд солидарности.

Додик је појаснио да је други сегмент програма за Сребреницу економски развој и запошљавање.

„Чуо сам да постоји могућност запошљавања у постојећим фирмама, а да им се пружи помоћ у обезбјеђењу довољних количина сирове као што је фабрика пелета и још неке. Те могућности треба искористити, али и привући нове инвеститоре да улажу у ову општину. Очекујем значајне резултате у овој области за годину дана“, истакао је Додик.

Говорећи о промјени изгледа и стања у овом мјесту, он је рекао да ће након
дефинисања програма и израде конкретних пројеката око којих ће бити постигнута сагласност у овој општини предложити да се у Сребреници одржи заједничка сједница Влада Републике Српске и Федерације БиХ и да се ту види ко, шта и како може да помогне на бази конкретних пројеката.

„Када видимо ко какву подршку може пружити онда ћемо тражити да се то запише и документи потпишу, те да то буде гаранција за реализацију преузетих обавеза“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је дошао да охрабри све људе у Сребреници и да реализација пројеката о којима се говори допринесе бољем животу свих становника те да се овдје направи значајан напредак и разлика која ће бити видљива у односу на садашње стање.

На питање новинара о покретању рада Бање „Губер“ и кориштења љековите воде, Додик је одговорио да нова локална власт треба да сагледа стање и разговара са власницима бање и новоизграђеног хотела поред зграде општине, те да се нађе цјеловито рјешење, да ти објекти почну са радом и плаћају доприносе и порезе или да власници траже нека рјешења јер овако стање да новизграђени објекти стоје и не доносе никакав приход није прихватљиво.

„Власник једног објекта је Србин, а другог Бошњак и равноправан однос треба имати према њима“, закључио је Додик.

Предсједник Републике Српске је приликом данашње посјете Сребреници рекао је да је дошао да пружи подршку општини Сребреница, запосленима и новоизабраном градоначелнику и да разговарају о сарадњи и конкретним пројектима које треба подржати и реализовати.

„Имао сам сарадњу и са ранијим начелником ове општине на пољу изградње инфраструктуре и није било неких сметњи, додао је Додик.

Он је навео да је као плод те сарадње Влада Републике Српске издвојила три милиона марака за реконструкцију регионалног пута Сребреница-Зелени Јадар која се завршава.

„Али воља народа је воља народа и мора се поштовати. Изабран је нови начелник коме пружамо пуну подршку и потребно је да се конституише парламент и органи извршни власти нижи од начелника и да се крене у извршавање нових задатака“, истакао је Додик.

Он је навео да је овдје чуо приједлог да се конституише локална власт у коју ће ући и представници Бошњака због специфичности ове општине и да Срби и Бошњаци заједнички раде и креирају атмосферу за развој и да он то подржава.

Додик је нагласио да се многи интересују за обиљежавање 11. јула – годишњице страдања Бошњака и рекао да се ту ништа неће мијењати и да ће се обиљежавање наставити као и до сада.

„Организатори ће осмислити садржај, а локална закедница и Република ће као и до сада бити присутни и пружити неопходну помоћ. То ће остати исто, а све остало ће се у Сребреници мијењати“, поручио је Додик.

Архива