Цвијановић: Још нема консензуса о актима колегијума за европске интеграције

17.11.2016 Актуелно

„Ријеч је, првенствено, о пословнику о раду самог Колегијума, али исто тако и о пословнику о раду министарских конференција, за што смо ми као Влада Републике Српске изузетно заинтересовани знајући колико посла отпада на владе“, рекла је Цвијановићева у Источном Сарајеву.

Она каже да чињеница да су на састанку били и представници кантоналних влада, заједно са ентитетским премијерима и њиховим сарадницима, као и предсједавајућег Савјета министара са замјеницима, говори о томе да први степен координације или најбоље разумијевање мора да постоји на нивоу извршне власти.

„Кад се заврши прича на нивоу извршне власти, можемо да говоримо о ефектима када ствари оду у парламент и буду тамо усвојене. Из тог разлога смо толико година инсистирали да се успостави адекватан систем координације који би омогућио да институције имају своје адекватно мјесто. Мислим да смо то добили, дакле добили смо систем координације који дјелује гломазно и дјелује превише згуснут“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да сама чињеница да у овом тијелу има много учесника говори о томе колико је то сложена структура.

„Из тог разлога, да се не би десиле грешке, ми данас нисмо приступили усвајању ниједног од ових аката. Донијели смо закључак да се сваки од њих треба дорадити, да ово што смо урадили у претходних неколико седмица када смо слали своје коментаре и сугестије мора да буде уграђено и вјерујем да ће се то и десити“, рекла је премијер Републике Српске.

Цвијановићева је додала да су врло близу коначном рјешењу за пословник о раду Колегијума.

„Заинтересовани смо и за упутство које се односи на министарске конференције и пословник који регулише рад и правила понашања, јер хоћемо да се томе посвети посебна пажња и зато смо тражили да се да додатно вријеме да се уграде сугестије Владе Републике Српске“, навела је она.

Предсједник Владе Републике Српске каже да је апеловала на данашњем састанку на свијест и разумијевање свих учесника да једни другима не праве проблеме и да треба да се уважавају, јер то подразумијева и уважавање институција.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је да сада, више него икада, постоји потреба за јачањем сарадње представника свих нивоа власти у БиХ у процесу ЕУ интеграција.

У Сарајеву је данас одржана прва сједница Колегијума за европске интеграције, којом је предсједавао предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, а присуствовали премијери Републике Српске и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић, премијери кантона и Брчко дистрикта, као и директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.

Архива