Бакир Изетбеговић највећа опасност по стабилност БиХ и регионa

10.11.2016 Актуелно

„Због такве погубне исламистичке политике БиХ са Бакиром Изетбеговићем нема никакву будућност“, истакао је Додик у изјави Срни.

Коментаришући данашњу Изетбеговићеву изјаву да Српска на челу са Милорадом Додиком у великој мјери успорава напредак БиХ и да је Додику боље да „промијени своје понашање како он не би био промијењен“, предсједник Српске је рекао да је Изетбеговић, као пријатељ и инспиратор терориста, вехабија и исламиста, посљедњи човјек који може некоме да пријети и некога да мијења.

Додик је истакао да је Изетбеговић, прије свега, дужан да, након саслушања Фахрудина Радончића у суду у Приштини, цјелокупној јавности, а посебно Србима да подробније објашњење каква је његова улога у ликвидацији Срба и започињању рата у БиХ.

„Ни мени ни Републици Српској неће нико пријетити, нити доводити у ред, поготову не екстремисти попут Бакира Изетбеговића. Вријеме страног интервенционизма припада прошлости“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је Изетбеговић свој екстремизам доказао и протеклих дана својим, са осталим члановима Предсједништва БиХ неусаглашеним наступом у Бриселу, гдје је сусрете са званичницима ЕУ и НАТО-а поново искористио за грубу политичку манипулацију на штету српског народа и Републике Српске.

„Његов иступ у Бриселу је само доказ да он у ствари говори у име радикалних муслимана који су спремни за нове сукобе. Тврдње да је Српска настала на злочинима, да су се муслимани у БиХ током рата само бранили, иако сви знају да нас је све у тај рат одвео управо његов отац са својим исламистичким идејама, те оправдавање „пузајућег“ стварања исламске државе у БиХ – само показују да Република Српска итекако има разлога да сваким даном све више јача себе и своје институције“, рекао је Додик Срни.

Осврћући се на Изетбеговићеве ставове у вези с хапшењем бивших припадника ХВО-а у Орашју и његову „зачуђеност“ због „адресирања тог проблема на бошњачку политику“, Додик је оцијенио да све то поприма комичну димензију, јер је свима јасно да је правосуђе у БиХ управо под Изетбеговићевим политичким утицајем.

„Сви злочинци треба да одговарају, а као предсједник Републике Српске, коме српски народ годинама указује повјерење, посебно сам заинтересован да буду преоцесуирани злочини над Србима. То се, нажалост, не дешава у довољној мјери управо због бошњачког политичког утицаја у правосуђу“, каже Додик.

Он је подсјетио да је чак и амерички дипломата Николас Хил, који за вријеме свог мандата у БиХ Републици Српској сигурно није био пријатељ, при одласку из БиХ говорио о утицају Изетбеговићеве СДА на правосуђе БиХ.

„То је бошњачка политичка странка која је своје људе „уградила“ и у Суд и Тужилаштво БиХ, Уставни суд, да не говорим о нижим нивоима… Они тамо не заступају правду, него интересе бошњачке политичке елите“, напомиње Додик.

Коментаришући Изетбеговићев став да треба „пресјећи утицај Русије“ на Балкану и да то треба „учинити управо на Београду“, Додик је рекао да је утицај и Русије и Србије на БиХ позитиван, али да управо то Изетбеговићу не одговара.

„Русија и Србија су се увијек залагале само за досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума, и то је оно што је у БиХ најпотребније. Изетбеговићу то очигледно не одговара јер у плану има неко друго уређење БиХ, какво је његов отац описао у ‘Исламској декларацији“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је поручио да и Србија и Русија, као доказани пријатељи српског народа у БиХ, а без обзира на негативне ставове бошњачке политике, остају партнери у развоју и јачању Републике Српске.

Архива