Видаковић: Сарадњи Српске и Кине добила искорак у свим областима

06.10.2016 Актуелно

„Недавно смо били свједоци отварања највеће стране директне инвестиције у Републици Српској и највеће инвестиције у енергетском сектору у региону, Термоелектране „Станари“ вриједне 550 милиона евра која је већим дијелом финансирана средствима Кинеске развојне банке, а извођач радова била је кинеска компанија „Донгфанг електрикт корпорејшн““, рекао је Видаковић.

Он је на конференција под називом „Кина-земље централне и источне Европе, дијалог политичких партија“, у организацији Министарства спољних послова и трговине Мађарске и Комунистичке партије /КП/ Кине, истакао да је реализацијом овог пројекта отворено више од 1.000 радних мијеста.

„Очекујемо отварање Конфучијевог института у Бањалуци и на тај начин лакше ћемо обављати међународну размјену наставника, сарадника, студената, као и реализацију научноистраживачких пројеката у сарадњи са Кином. Овај институт није значајан само са економског аспекта, него и са аспекта међусобне размјене културе, традиције и језика“, рекао је Видаковић.

Он је навео да се број студената из Републике Српске који студирају у Кини повећава, те да је у првој половини ове године забиљежено повећање броја туриста из Кине за 30 одсто у односу на исти период прошле године.

Видаковић је захвалио Министарству спољних послова и трговине Мађарске и Коминистичкој партији Кине на позиву за учешће на овом престижном скупу.

„Нашу сарадњу одликују одлични политички односи Републике Српске и Кине, на шта је указано приликом овогодишњег састанка предсједник Републике Српске Милорада Додика и предсједника Кине Си Ђипинга. Надамо се поновном сусрету у новембру, када предсједник Додик планира званичну посјету Кини“, навео је Видаковић.

Он је дода да Српска жели да успостави безвизни режим за држављане Кине и Републике Српске, односно БиХ.

„Радимо на томе да буде отворено представништво Републике Српске у Пекингу и регионална канцеларија у Шангају. Желимо да у Српској, у сарадњи са Кином, развијемо специјалне економске зоне као што је већ урађено у Хонг Конгу и Камбоџи“, рекао је Видаковић.

На конференцији су, осим званичника КП Кине, учествовали представници водећих политичких партија земаља централне и источне Европе. Делегацију СНСД-а чинили су Видаковић и извршни секретар СНСД-а Бојана Васиљевић Пољашевић.

Архива