Спремне мјере за очување фискалне и финансијске стабилности

08.10.2016 Актуелно

Она је навела да Влада Република Српска има спремне мјере којима ће бити очувана фискална и финансијска стабилност, а које су до сада успјешно реализоване у складу са Реформском агендом и Акционим планом, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Она је на Годишњој скупштини Свјетске банке и Међународног монетарног фонда /ММФ/ подсјетила да је Влада Српске, уводећи трезорски начин исплате пензија из буџета, повукла храбар потез на основу којег су пензионери, као најосјетљивија категорија становништва у Српској, сада буџетски корисници број један.

Цвијановићева је нагласила да ће један од великих задатака Владе Републике Српске и контролних органа бити борба против сиве економије и рада на црно.

На пленарној скупштини је истакнуто да се свјетска економија суочава са много изазова, те да препоруке ММФ-а остају непромијењене, европским земљама и даље се даје подршка да акценат ставе на консолидацију финансијског сектора и провођење структуралних реформи.

Цвијановићева и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, након пленарне сједнице, одржаће у Вашингтону низ састанака са највишим представницима ММФ-а и Свјетске банке.

ММФ у својој редовној прогнози привредног раста предвиђа прилично динамичан развој држава Балкана.

За све државе из најближег окружења, које се убрајају у земље у развоју, ММФ предвиђа просјечни привредни раст у 2016. години од 3,3 одсто, у наредној, 2017. години 3,1 одсто, а у 2021. години раст од 3,2 одсто, наводи се у саопштењу.

Сличне прогнозе привредног раста БиХ, као и држава из најближег окружења, предвиђа и Свјетска банка, наводи се у саопштењу.

Према пројекцији ММФ-а, БиХ је сврстана у горњи дио табеле по висини привредног развоја, одмах иза водеће Црне Горе и другопласиране Румуније, што значи да ће привредни раст у БиХ бити изнад регионалног просјека.

Архива