Након велике побједе на локалним изборима, циљ је апсолутна већина 2018. године

30.10.2016 Актуелно

Додик је истакао да на изборима 2018. године српски народ не смије изабрати некога ко би у заједничким институцијама и у било каквом смислу био одметник од веома јасне политике Републике Српске и њене позиције у Дејтонској БиХ.

„У том погледу ми ћемо наставити да градимо наше политике и зато одржавамо данашњи састанак. Локални избори су за нас традиционално тежи него општи и на томе градимо наш оптимизам за сљедеће изборе“, рекао је Додик у Бањалуци прије састанка Извршног комитета СНСД-а са новоизабраним градоначелницима, начелницима и одборницима ове странке.

Он је поручио да су резулати избора допринијели додатној стабилизацији
СНСД-а, те ће наставити да пројектују процесе и догађаје који ће ојачати њену позицију.

Према његовим ријечима, циљ СНСД-а је да 2018. године на изборима освоје апсолутну већину, односно преко 50 одсто подршке на свим позицијама на којима се буду кандидовали са коалиционим партнерима, те у том погледу треба и посматрати данашњи састанак.

„Основни циљ наших активности које се односе на овогодишње локалне изборе су избори 2018. године и у том погледу ми већ припремамо политике и тактике како бисмо могли да се крећемо ка томе“, рекао је Додик.

Он је истакао да је СНСД укупно у 44 општине, у оквиру коалиције са ДНС-ом и Социјалистичком партијом, добио начелника и градоначленика.

„Мислим да ћемо и у исто толико општина имати скупштинске већине, а можда и више. Састали смо се да договоримо наше политике, како ћемо се понашати у погледу конституисања општинских скупштина, преузимања начелничких и градоначелничких дужности, те да предочимо политике које ће СНСД проводити у погледу страбилизације локалних заједница тамо гдје смо ми као партија заједно са коалиционим партнерима добили подршку народа“, појаснио је Додик.

Он је посјетио да сутра, као предсједник Републике, путује у Кину, гдје ће боравити девет дана, те ће у том периоду бити могуће конститусање неких структура, па је било потребно одржавање данашњег састанка.

„СНСД има разлога за задовољство, ово је наша велика побједа на локалним изборима. Изборни систем у БиХ је у некој врсти колапса, јер су већ требале да се преузму позиције на локалном нивоу као би људи могли приступити својим одговорностима, али још тече рок за неке активности у изборном процесу. Али вјерујем да ће брзо моћи да се приступи конституисању општинских и градских скупштина и инагурацији нових начелника и градоначелника“, додао је Додик.

Он је оцијенио да је резултат СНСД-а на изборима велики, јер су на изборима 2014. године, иако су били релативни побједници, имали нешто мањи резултат.

„Ово је наша база за сљедеће изборе, данас су на састанку присутни и они који нису добили изборе на локалном нивоу, али су једнако важни за нас и наше активности. СНСД је показао да на бази малог, релативног пада на прошлим изборима имао снаге да се за само годину и по дана подигне и добије маестрално ове изборе“, закључио је Додик.

Архива