Додик: Не желим да доводим у питање Републику Српску

07.10.2016 Актуелно

Додик је поновио да је позив за саслушање због одржавања референдума о Дану Републике, који је добио од Тужилаштва БиХ, политички мотивисан процес.

„Одазваћу се на позиве Тужилаштва БиХ, али изјаву могу дати само у правосудним институцијама у Републици Српској, уз присуство бх тужиоца. У Сарајево нећу, а на крају ће се видјети да ту нема никаквих елемената одговорности и кривице“, рекао је Додик за „Народне новине“ и поновио да му у Сарајеву нико не може гарантовати безбједност, јер је Федерација БиХ /ФБиХ/ пуна радикалних исламиста.

Он је нагласио да је константан притисак Суда и Тужилаштва БиХ и да су томе допринијели и представници Савеза за промјене, који су се због парчета власти потпуно „утопили“ у БиХ по мјери исламистичких партија, каква је СДА.

„Савез за промјене води поданичку политику, јер нису избор грађана Републике Српске, него лидера СДА Бакира Изетбеговића“, додао је Додик, напоменувши да ће у Српској, уколико буде потребно, бити још референдума.

Додик, који је и лидер СНСД-а, тврди да је политика СДА опасна по Републику Српску и српски народ.

„Да је СНСД у власти на нивоу БиХ, Република Српска би била најважнији фактор. Не би било поданичког односа према Изетбеговићу, чија је странка /СДА/ узела СДС у власт, јер је жељела слабије представнике. Посредством њих може да дјелује и наноси штету Српској“, каже Додик.

Он је поновио да је укупан резултат СНСД-а на локалним изборима бољи од очекиваног и да је то убједљива побједа народа у Српској.

„Сада је упитна легитимност власти на нивоу БиХ, јер су СДА, а посебно људи у СДС-у изгубили легитимитет. Нису били легитимни представници ни када су формирали власт, а савршено је јасно да је њихов капацитет ослабљен и да не раде у интерсу народа“, закључио је Додик.

Архива