Додик: Губитничка политика СДС-а и СДА

21.10.2016 Актуелно

„Та је политика изгубила на свим мјестима која су за њих занимљива – СДС је изгубио на многим мјестима, а СДА у Сребреници која им је била најважнија“, истакао је Додик.

Он је поновио да избори у Сребреници неће бити поновљени јер за то нема разлога.

„СДА је изгубила изборе и дефинитивно нема ништа нерегуларно што би водило томе да се избори понове. У Сребреници је срушен и један мит према којем сваки пут када би Бошњаци заплакали одмах би сви требало да лију сузе и солидаришу се с њима. Ми више нећемо реаговати на те њихове сузе и плач јер је ријеч о политикама… Али није проблем само Сребреница. Погледајте Столац, десетине ствари од којих се стварају митови“, нагласио је Додик.

Он је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, рекао да нико неће пореметити церемонију обиљежавање 11. јула у Поточарима, али да ће остало све у Сребреници бити другачије.

На питање шта мисли каква би била реакција домаћих власти, али и међународне заједнице да су којим случајем Срби у Сребреници или Хрвати у Стоцу насилно зауставили изборе као што су то урадили бошњачки политички активисти у Стоцу, Додик је рекао да би можда НАТО дигао авијацију.

Он је оцијенио да у Сарајеву очигледно мисле да је у реду да праве приватну државу само за себе и да је било обрнуто вјероватно би реаговало тужилаштво, суд и све оно што су тамо вјештачки створили.

„То говори много тога. Зар није страшно што су политички представници Бошњака рекли како Србин не може бити начелник у Сребреници. То је за мене још драматичније него прекинути изборе. Да сам ја рекао како Бошњак не може бити начелник само због тог разлога, вјеројатно би жестоко реаговали из међународне заједнице.

То говори, прије свега, да су Бошњаци навикли да је истина само оно што они кажу. Сада вјерујем да је ово насиље ојачало позицију Хрвата у Стоцу и да то треба да се формализује у смислу изборне побједе. Али, желим при томе истаћи да у Стоцу живи 300 Срба за које имамо интереса и очекујем да ће они подржати представника Хрвата у локалној власти. Позивам их да то ураде“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је поновио да ова партија неће ући у власт на нивоу БиХ и да СДА и њихов Савез за промјене морају сносити одговорност за лоше политике које су тамо водили.

„СДС и друге српске странке су наставиле са спиралом издаје националних интереса. Низ је доказа и народ је то овдје разумио. Ово је и крах међународног пројекта који се зове Савез за промјене, а који предводи СДС. Народ је рекао да их неће“, истакао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Коментаришући изјаву предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да већина на нивоу БиХ не постоји након што је оборен веома значајан закон којим се предвиђа повећање акциза да би могла бити настваљена градња ауто-путева, Додик је рекао да су прије неколико дана у Вашингтону представници власти то договорили с ММФ-ом и да је то њихов захтјев.

„Рационални политичари у вријеме релативно ниске цијене нафте лакше могу прогурати повећање акциза, што би довело до убрзавања изградње ауто-путева, али они који су се случајно затекли у парламенту БиХ то су проблематизовали. Они мисле да ће Република Српске тиме ослабити ако се не измијени тај закон“, појаснио је Додик.

На питање да ли је позадина противљења СДС-а овом закону то што сматрају да би се снажније пунио буџет Републике Српске, Додик је рекао да су се они одрекли Републике Српске што најбоље говори о њима.

„Ухватили су се БиХ и шефа СДА Бакира Изетбеговића. То не може дуго трајати. Народ је показао да они немају подршку за ту политику. Вјероватно би они дефинитивно овдје били поражени, али сада морају за потребе неких страних амбасада објашњавати зашто су изгубили па настављају са причом да треба, макар до општих избора, за двије године, ухапсити Додика. Народ је овдје показао што мисли о томе и гласао је против власти на нивоу БиХ и српских представника“, истакао је Додик.

Архива