Бањалука да постане јак регионални центар

05.10.2016 Актуелно

„Предстоје разговори о одсјецима, распоред одјељења, буџет града, јавна предузећа, центар за село и онда слиједи унутрашња организација градске управе и нови буџет и то све треба да стартује од 1. јануара“, нагласио је Радојичић.

Он је додао да ће дужност градоначелника преузети за око мјесец дана, имајући у виду компликована изборна правила.

Радојичић је најавио да ће радити на бржим процедурама за добијање одређених дозвола, али и рјешавању проблема градске „Топлане“ када је ријеч о набавци мазута, финансијама, постројењима која су прављена прије 40 година, али и дуговањима.

„Одмах настављам разговоре са Европском банком за обнову и развој да се до прољећа заврше преговори и у наредној грађевинској сезони започне градња новог постројења на дрво и да 2017/2018. гријну сезону дочекамо са другим енергентом“, рекао је Радојичић.

Он је нагласио да се Бањалука мора развијати као отворен и пријатељски град, као регионални центар, те мора да развија индустрију, предузетништво, привреду.

„Треба доводити домаће и стране инвеститоре. Један од услова је оспособити неколико индустријских зона, затим завршена комунална инфраструктура, поједностављена бирократска процедура и кориштење неких компаративних предности, попут мале удаљености до Трста, Љубљане, Беча, Београда и слично“, истакао је Радојичић.

Он је навео да у Бањалуци постоји суфицит одређених занимања, попут администрације и услуга, али и дефицит занатлија, програмера и информатичара, који би могли одмах да се запосле.

„У Бањалуци је хиљаде незапослених људи. За одређен број њих град може обезбиједити субвенционисање преквалификације и доквалификације за тражено занимање“, рекао је Радојичић и указао на одлив медицинских сестара и техничара.

Радојичић је навео да је СНСД у Бањалуци понудио нове људе на листама, углавном млађе, те да ће и на унутарстраначким изборима у градској организацији бити промјене.

Он је изјавио да је очекивао побједу у трци за градоначелника и да је његова предност у односу на кандидата Савеза за промјене Драгана Чавића око 15.000 гласова, иако још нису познати коначни резултати.

Архива