Закључци Главног одбора Савеза независних социјалдемократа

30.09.2016 Актуелно
  • Резултати референдума дају додатну снагу СНСД-овој политичкој борби за одбрану интереса Републике Српске, а СНСД позива Народну скупштину Републике Српске да у што скоријем року на посебној сједници разматра информацију о проведеном референдуму. Анализа излазности показује да је на референдум изашло 74,5 одсто Срба који се налазе на бирачком списку, што показује апсолутну оправданост референдума и што се мора узети као смјерница у будућем политичком дјеловању свих странака из Републике Српске.
  • СНСД је забринут због информација да су постојале инструкције о неизласку на референдум чиме је нарушено политичко јединство странака из Републике Српске по питању референдума. СНСД изражава захвалност свима који су учествовали у организацији и провођењу реферндума, свим грађанима који су се у Републици Српској и дијаспори одазвали на референдум, Републичкој комисији за провођење референдума и општинским и градским комисијама.
  • У складу са резултатима Референдума, поштујући вољу народа, СНСД је одлучан да се Дан настанка Републике Српске настави обиљежавати 9. јануара.
  • СНСД ће у своје програме уградити референдум као обавезан начин изражавања воље грађана о сваком важном питању у Републици Српској и заједничким институцијама БиХ. Посланици, министра и делегати из СНСД ће направити анализу свих важних питања и приједлоге за провођење референдума у Српској о тим питањима.
  • Главни одбор СНСД још једном осуђује политичке одлуке Правосуђа БиХ, почевши од Уставног суда до Тужилаштва који су оспоравањем Дана Републике, забрањивањем референдума, позивањем на саслушање Предсједника Републике Српске још једном доказали да су оружје у рукама политике.
  • СНСД позива све странке из Републике Српске да се поново окупе око иницијативе о преиспитивању рада Суда и Тужилаштва БиХ и иницијативе о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ.
  • Главни одбор СНСД сматра неприхватљивим позив Тужилаштва БиХ на саслушање Предсједника Републике Српске због провођења и организације референдума у Републици Српској, а ћутање представника политичких странака из Републике Српске које врше власт на нивоу заједничких институција поводом ове теме сматра још једним доказом њиховог лошег односа према Републици Српској.
  • Главни одбор закључује да су сви градски и општински одбори СНСД-а, као и сви кандидати странке током кампање за Локалне изборе 2016. године показали велику одговорност према грађанима и локалним заједницама и да су се на достојанствен начин понашали у кампањи. СНСД позива све странке да се до краја изборног процеса уздрже од инцидената и нарушавања изборних правила, а обавезује све своје одборе и кандидате да буду максимално посвећени провођењу избора у складу са највишим демократским изборним стандардима.
  • Анализе акитивизма општинских и градских одбора у кампањи за предстојеће локалне изборе показује да ће странка освојити начелничка мјеста у 50 одсто општина и градова у Републици Српској, а да ће кандидати наших коалиционих партнера које СНСД подржава такође остварити побједе у већини општина.
  • СНСД је задовољан и чињеницом да је ова кампања за Локалне изборе показала снагу коалиције СНСД-ДНС-СП као и сарадњом одбора наше странке са другим странкама које су подржале кандидате СНСД-а за начелнике и градоначелнике. Приципијелна сарадња са странкама и политичким групама које су на овим изборима дјеловале заједно са СНСД-ом ће бити настављена у наредном четверогодишњем периоду на свим нивоима.
  • Главни одбор даје пуну подршку иницијативи за преиспитивање обиљежавања првог марта као празника на нивоу заједничких институција. Овај и сви остали датуми који се обиљежавају на нивоу заједничких институција, а који нису признати и препознати од стране Републике Српске и њених грађана су јасан доказ да заједничке институције, по моделу правосуђа БиХ, имају претпоставку да буду у служби само једног народа и једне странке у БиХ, што је недопустиво.
  • СНСД ће учинити све да заустави мајоризацију и дискриминацију Срба у ФБиХ. Иницијатива за оцјену уставности свих закона које је усвојио Парламент Федерације је први корак у тој политичкој борби. СНСД ће по овом моделу наступити у свим кантонима и општинама Федерације у којима живе Срби повратници јер је очигледно да се процесом дискриминације и мајоризације Срба у ФБиХ стварају претпоставке за нестанак Срба у ФБиХ.
  • Главни одбор СНСД најоштрије осуђује пријетње Републици Српској и званичницима Републике Српске које су у протеклом периоду изречене у ФБиХ, прије свега од стране Бакира Изетбеговића, а које за циљ очигледно имају застрашивање јавности Републике Српске радикалним исламистичким групама и појединцима. За СНСД су неприхватљиве било какве пријетње миру. СНСД позива све своје функционере да остану посвећени борби за демократију и права свих грађана Републике Српске мирним путем.
  • СНСД ће у наредном периоду инсистирати на јачању одбрамбених капацитета Републике Српске на свим нивоима подизањем нивоа опремљености и обучености МУП-а Републике Српске.
  • СНСД позива све грађане Републике Српске на опрез након пријетњи из ФБиХ.
  • Главни одбор СНСД подржава потписани механизам координације и начин заступљености Републике Српске у њему, као једини могући начин функционисања БиХ на европском путу. Овакав механизам координације у коме се без представника Владе Републике Српске не могу доносити одлуке треба да буде модел и за процесе доношења свих одлука у заједничким институцијама.
  • Савез независних социјалдемократа остаје посвећен изградњи мира и регионалне сарадње у складу са најбољим интересима Републике Српске, Републике Србије и других земаља у регији.
  • Архива