Вишковић: Дио опозиције бојкотовао референдум

25.09.2016 Актуелно

„Они би требало да кажу зашто су то радили. Искрено, надао сам се да ће излазност бити далеко већа. Она је 57 одсто и то је излазност као на нивоу Републике Српске, међутим, морам да изразим жаљење што дио опозиције очигледно није хтио да подржи референдум, односно да га је, можда грубо речено, бојкотовао“, рекао је Вишковић.

Он каже да при томе мисли на дио опозиционих странака из Савеза за промјене.

„У Милићима имамо и велики проценат гласача из другог конститутивног народа и било је за очекивати да они не изађу на гласање, јер су то јасно и гласно рекли и то је, што се мене тиче, у реду. Међутим, није ми јасно зашто српски гласачи нису изашли и одазвали се у већем броју“, рекао је Вишковић Срни.

Он подсјећа да су све политичке партије са сједиштем у Републици Српској у Народној скупштини гласале за референдум, али да је „очигледно да се иза леђа радило нешто друго“.

„Имам информацију да ни на једном страначком скупу, који је у Милићима одржао Савез за промјене, скоро ни једном ријечју није поменут референдум“, тврди Вишковић.

Он каже да се лидер СДС-а Младен Босић на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика почетком фебруара потписом сагласио да у Српској буде организован референдум, уколико се у парламенту БиХ не проведу измјене и допуне Закона о Уставном суду БиХ.

„Ми из СНСД-а смо поштовали те потписе и скоро на свакој мјесној или централној страначкој трибини, у свим мјестима, не само овдје у Милићима, него широм Српске, више смо апеловали и позивали људе да изађу на референдум, него што смо се бавили локалним избрима. Сматрали смо да смо толико сви одговорни и дужни према Српској“, рекао је Вишковић.

Он додаје да је очигледно да неки нису разумјели ту поруку и да су сматрали да је то неко политиканство. „Међутим, вријеме ће показати ко је био управу“, рекао је Вишковић.

Архива