Референдум – одговор на политичке тенденције уперене против Српске

21.09.2016 Актуелно

Кошарац каже да је сигуран да ће сви представници СНСД-а у институцијама БиХ изаћи на референдум и јасно рећи „да“, не само Дану Републике, него и напорима институција и политичког руководства Српске да се престане са омаловажавањем интереса Републике, што је видљиво кроз одлуке Уставног и Суда БиХ и политичке аспирације СДА да вријеђа интересе Републике Српске користећи механизме у Уставном суду.

„Најбољи могући одговор на једну такву перфидну политику Бакира Изетбеговића, потпомогнуту дијелом међународне заједнице, управо је референдум“, рекао је Кошарац на заједничкој конференцији за новинаре општинских одбора СНСД-а, ДНС-а, Странке за наш град и СП-а Источно Ново Сарајево.

Коментаришући изјаву потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића федералним медијима у којој је позивао САД и међународну заједницу да казне предсједника Српске Милорада Додика због одржавања референдума, Кошарац је рекао да је „видљиво да Крсмановић у изборима за начелника општине Фоча очекује бошњачку подршку и да се из тог разлога сврстао у политику оспоравања референдума“.

„Крсмановићев иступ показује слабост такозваног Савеза за промјене. Очигледно је да, не само да су слаби у Сарајеву, на начин да извршавају све обавезе Бакира Изетбеговића, него су слаби у смислу да препознају потребе интереса Републике Српске да се заједно окупимо око референдума, који је важно питање“, рекао је Кошарац.

Он сматра да је Крсмановић „можда и најхрабрији од низа слабића у Савезу за промјене, па је јавно рекао оно што сви мисле“.

„Треба питати /предсједнике НДП-а/ Драгана Чавића и /СДС-а/ Младена Босића шта мисле о томе. Нисам чуо Босића да је позвао чланове СДС-а да изађу на референдум, да је позвао грађане Републике Српске да изађу на референдум“, истакао је Кошарац.

Он је навео да у одређеним локалним заједницама чланови СДС-а не партиципирају у општинским комисијама за спровођење референдума, а да их не види на терену да воде кампању.

„То довољно говори о томе да очигледно нису при потпуној имплементацији одлука Народне скупштине Републике Српске. То говори о њиховој слабости, њиховој потреби да буду јако добри момци у Сарајеву, да се не замјере Бакиру Изетбеговићу и СДА“, напомиње Кошарац.

Архива