Радојичић: Промјене у структури градског буџета

12.09.2016 Вијести из кампање

Током округлог стола, којег је организовао са лицима из економског и финансијског сектора, Радојичић је новинарима рекао да град редовно измирује своје обавезе, међу којима и редовно измирује свој дуг.

„У наредне четири године слиједи доста високо доспијеће дуга за отплату, негдје око 75 милиона КМ, и један од елемената мог програма је реструктурисање дуга. Намјера је да се у току године реструктурише дио дуга на средњорочни или дугорочни период ради ослобађања између пет до 10 милиона КМ годишње искључиво за развој и рјешавање комуналних проблема“, навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, то је један од елемената како би се створио тај дио средства за инвестиције, развој и комунална питања.

Радојичић је истакао да сам буџет није елемент развојне политике, већ да постоје и друге мјере, као што су већи обим партнерства са предузетницима, олакшавање бирократских процедура, односно „поједностављивање папирологије“ за убрзаним процедурама, јер је то озбиљна ствар за сваког улагача.

Он је навео да овај округли сто чини један од сегмената кампање како би се чула стручна јавност у функцији припремања буџета, посла који чека новог градоначелника.

Радојичић је додао да већ 1. новембра, када нови градоначелник преузме дужност, чека га најприје израда нацрта, а потом и приједлога градског буџета за наредну годину.

Професор Економског факултета у Бањалуци Саша Петковић рекао је да је за улагање у овај град неопходно направити амбијент и да је у овом моменту тешко рећи које ствари треба да се раде.

„Постоје двије врсте мјера и то су мјере краткорочне и дугорочне политике. Што се тиче дугорочних мјера једна од најбитнијих ствари је успостављање електронског регистра бизниса, затим елиминација парафискалних намета, као и низ пројеката које треба рјешавати дио по дио“, навео је Петковић.

Архива