Пуштена у рад новоизграђена Термоелектрана /ТЕ/ „Станари“

20.09.2016 Актуелно

Термоелектрану су пустили у рад предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник групације „ЕФТ“ Вук Хамовић, предсједник компаније „Донгфанг електрик корпорејшн“ Зо Леи, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо и замјеник шефа Мисије Велике Британије у БиХ Метју Лосон.

Они су, након пресијецања врпце, обишли Термоелектрану и засадили прве младице у „Парку пријатељства“.

Отварању су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, те друге угледне личности.

Термоелектрана „Станари“ имаће годишњу производњу од 2.000.000 мегавата, а њен рад усклађен је са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и у потпуности се придржава директиве ЕУ за постројења са великим ложиштима 2001/80/ЕЦ.

Погон термоелектране пројектован је на бази истражених и потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за континуиран рад наредних 40 година.

Постојећи коп Рашковац располаже десетогодишњим капацитетом снабдијевања термоелектране, а за четири године би требало да буде отворен и нови површински коп Остружња.

ЕФТ РиТЕ тренутно запошљава 720 радника, до краја године тај број ће бити повећан на 800 радника, а даљим развојем очекује се да број запослених у пуном капацитету рада Термоелектране и Рудника „Станари“ буде 900, кажу у овој компанији.

Архива