Посланички клуб СНСД-а упутио захтјев Уставном суду БиХ

28.09.2016 Актуелно

„Ово се односи на период од 2014. година, након општих избора, до сада. У Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ има 13 од 17 делегата и због тога нису у могућности да покрену процедуру заштите виталног националног интереса“, рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да је Изборним законом БиХ јасно прописано да не могу бити конституисани домови народа, док не буду изабрани представници свих конститутивних народа.

„Уз захтјев смо доставили и списак 43 законска рјешења која су усвојена од 2014. године. Тражимо да сва ова законска рјешења буду стављена ван снаге до доношења коначне одлуке, јер неки од њих имају штетне посљедице по српски народ у ФБиХ“, додао је Вишковић.

Он је навео да је у припреми апелација у вези са обиљежавањем 1. марта као „дана независности БиХ“, и да би половином октобра требало да буде упућена Уставном суду БиХ.

Говорећи о измјенама и допунама Закона о празницима Републике Српске, Вишковић је рекао да ће 9. јануар остати Дан Републике, што су и грађани јасно потврдили на референдуму.

Архива