Pеферендум о Дану Републике није у функцији дестабилизације БиХ

09.09.2016 Актуелно

„Не знам зашто амбасадори стално потцртавају да се неће дозволити прекрајање мапе БиХ, односно дисолуција БиХ. Нико није расписао референдум о дисолуцији, отцјепљењу, сецесији или било чему другом, већ смо расписали референдум јер желимо да грађани кажу да ли воле, да ли желе и да ли подржавају 9. јануар као датум када се прославља Дан Републике. Не видим потребу да нас упозоравају у вези са стварима којима се ми уопште не бавимо“, рекла је Цвијановићева новинарима у Броду.

Одговарајући на питање да прокоментарише јучерашњи састанак са амбасадорима Француске, Италије и Велике Британије, замјеником шефа Делегације ЕУ у БиХ, те замјеником њемачког амбасадора и шефа Канцеларије Амбасаде САД, она је навела да је то био један радни састанак на којем су амбасадори изнијели свој став да нема потребе за одржавањем референдума.

„Предсједник Републике /Милорад Додик/ рекао им је да итекако има потребе за његовим одржавањем и дали смо одређена појашњења у вези са реализацијом саме одлуке суда, као и да постоје два колосијека – један је тај да се одржи референдум јер је он један од корака у функцији спровођења одлуке Уставног суда, а други је да се изврше одређене измејене Закона о празницима у једном дијелу који се односи на одређену обавезност и ништа посебно“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да се на тај начин извршава оно што јесте одлука Уставног суда БиХ. „При томе ми, истовремено, желимо да тестирамо, да видимо каква је воља народа, иако можемо предвидјети какви ће бити резултати референдума, али је веома важно да ту вољу народа добијемо кроз једну такву формалну чињеницу као што је референдум“, појаснила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се састанак завршио у добром разумијевању, а свако је имао свој став.

Архива