Додик: Захвалност Русији за подршку

22.09.2016 Актуелно

Додик је рекао да Рафинерија нафте у Броду није у проблемима и да су спекулације да ће бити затворена, те да га је руководство „Зарубежњефта“ информисало да Рафинерија и „Оптима група“ позитивно послују.

„Након неколико година улагања и у тешким економским условима за енергетски сектор и област нафте, охрабрујућа је чињеница да „Зарубежњефт“ послује позитивно“, рекао је Додик за РТРС уочи састанка са Путином.

Он је навео да Рафинерија и „Оптима група“ запошљавају око 2.000 људи и да остварују огроман прилив новца који иде на јавне рачуне Српске.

„Све је то добро за нас, а неки то минимизирају“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће за неколико дана бити регулисан и клириншки дуг, од којег ће Република Српска добити дио.

Додик је нагласио да ће Путина информисати о спровођењу Дејтонског мировног споразума.

„Искривљен је приступ који имају са Запада, који покушавају да тумачењем духа Дејтона натјерају нас на кршење међународног споразума“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да Русија својим принципијелним односом и поштивањем међународног права доприноси додатној стабилизацији прилика на Балкану и у свијету.

„Русија постаје, без обзира што неке то иритира, глобални и свјетски играч у свим сегментима структуралних политика и војно, економски, финансијски. Без обзира на санкције које су овдје уведене, Русија показује своју виталност у том погледу“, истакао је Додик.

Он је нагласио да састанак са Путином нема никакав спекулативни карактер, да је то разговор у континуитету који је договаран још у јуну за септембар.

„Наравно да ћу предсједника Русије упознати о референдуму и неправди која се упорно намеће од инструисаног Уставног суда БиХ гдје сједе три странца и два Бошњака и доносе одлуке о укидању заставе, грба, Дана Републике, а вјероватно касније и назива Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је навео да ће грађани Републике Српске који живе у Русији имати могућност да се изјасне на референдуму у Москви и на још неколико гласачких мјеста широм Русије.

„Све је овдје спремно за одржавање референдума за који постоји велико интересовање људи“, закључио је Додик.

Архива