Додик: Воља народа се не може сузбити правним насиљем

24.09.2016 Актуелно

Додик је нагласио да је референдум о Дану Републике важан јер ће се народ изјаснити о веома важном питању који многи покушавају да минимизирају, као и да треба доказати способност да у демократској атмосфери народ искористи то право.

„Данашњи савременици, који изађу на референдум, за десетак година моћи ће да буду поносни што су имали прилику да гласају, да буду дио велике одлуке народа која ће детерминисати даљу позицију народа и Републике Српске“, рекао је вечерас Додик за РТРС.

Он је истакао да је све спремно да сутра буде одржан референдум о Дану Републике и да очекује да то буде радостан дан за народ Републике Српске.

Додик је упитао зашто је некима стало да не буде одржан рефрендум ако га минимизирају и зашто је једна мала Република Српска по територији и броју становника толико интересантна да јој се сузбије право да гласа?

„То говори о важности референдума. Ако немате Дан Републике који је историјски верификован, онда немате ни републику. То је напросто та паралела. Зашто су сви скочили на ту врсту приче о њеном праву и зашто сада сви тренирају мишиће око тога? Мислим да је једини одговор на то достојанство и масовни излазак на биралишта. Знам да је било контрапропаганде и оних који мисле друкчије, али у сваком случају мислим да су наш народ и сви људи у Српској веома свјесни тренутка и чињенице због чега се све ово дешава“, истиче Додик.

Додик је рекао да је изненађен очекивањима странаца да Срби прихвате захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се Србима укине Дан Републике.

„Ако се сада оспори Дан Републике онда ће оспорити и први устав који је донесен. Ако оспоре Устав онда не постоји ни Војска Српске, па ће се то прогласити герилом која је овдје ратовала и обновиће се сав један процес који ће поново кренути путем приче о суду и тужилаштву који је формиран мимо Устава да се искључиво бави Републиком Српском и њеним моделирањем“, истиче Додик.

Он је оцијенио да Уставни суд БиХ није суд, већ политичко тијело које је мотивисано да ради против Срба и Републике Српске, те да Бошњаци избјегавају тему о доношењу закона о овом суду.

„Понашају се као да су изнад свега. То свјесно фаворизује међународна заједница јер је изгубила кредибилитет у поступању у вези са високим представником и жели да сада легализује многе ствари“, истакао је Додик за РТРС, наводећи да је високи представник донио низ одлука које су прекршиле Дејтонски мировни споразум, те да су закони које је донио „класични међународни криминал“ који ће једном морати да добије судски епилог.

Додик је рекао да се неко не може довести у позицију да оспорава само зато што се у образложењу /одлуке Уставног суда/ каже да Дан Републике пада на дан Светог Стефана.

„У Европи имате Светог Стефана код католика који је заштитник провинција и градова, и коме се у част окупљају парламенти и владе и тај дан је нерадни. Дакле није ударило само на причу о Дану Републике већ и на свеце. Док је Српска православна црква, кроз ријечи патријарха, рекла да светац не може бити проблем, имате /поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина/ Кавазовића који говори о политичким стварима. И сада њихова размишљања о нама ми треба да прихватимо. Па ми смо то трпјели 500 година – више нећемо“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска створена 9. јануара 1992. године у миру.

„Неколико мјесеци прије, у новембру 1991. године у Сарајеву, у садашњој згради парламента БиХ донесена је одлука о формирању Српске Републике БиХ. Дакле, када укинете одлуку и датум оснивања Републике Српске ви сљедбено томе укидате све што је након тога било“, објаснио је предсједник Српске.

Коментаришући изјаве ратног команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића, Додик је рекао су Халиловићеве изјаве оно што мисле бошњачки политичари, иако његова прича јесте прича губитника, генерала који није остварио ратне циљеве.

„Халиловић је желио да буде истакнут, а у суштини је говорио оно што у Сарајеву мисле, мада објективно гледано нема разлога за ту врсту приче“, истакао је Додик.

Он је нагласио да има податак да су три амбасадора земаља ЕУ са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем разговарали и да им је Изетбеговић објашњавао колико имају оружја и да је Република Српска лак плијен јер нема довољно оружја.

Напомињући да амбасадори нису на то реаговали, нити предузели икакву акцију, Додик је упитао шта би било да је он амбасадорима рекао „шта имам са вама да причам, имам оружја колико хоћете?“.

„Шта би они урадили? Наравно да би била другачија реакција“, констатовао је Додик.

Он је поручио да никада не би прихватио ниједну ратну опцију, али да српски народ неће нестати и отићи са ових простора.

Додик је поновио да референдум о Дану Републике није усмјерен против Бошњака, који могу мирно да живе и да се никоме ништа неће десити, јер Српска гарантује безбједност свима.

„Бошњачки политички ставови су да не изађу на референдум. И наш политички став је био да не изађемо на референдум 1. марта 1992. године. Да ли је сметало Бошњацима да славе дан БиХ? Није. У чему је разлика? Ми као вријеђамо Бошњаке 9. јануаром, а они нас не вријеђају 1. мартом“, констатовао је Додик.

Он је подсјетио да су формално све опозиционе партије подржале референдум, гласале за одлуку у Народној скупштини Републике Српске, и изразио задовољство што су све странке остале заједно у вези са овим питањем.

Додик је констатовао да је ПДП ушао у ту причу искреније од СДС-а и додао да је СДС од почетка истицао да би било боље одржати референдум послије локалних избора.

„Разлике од раније поново су враћене у политички дискурс који се пролама кроз причу треба ли или не треба референдум. Знамо да многи активисти СДС-а на терену говоре шта ће нам референдум, а не смију то јавно да кажу. Они мисле да је то прича везана за изборе, ја мислим да то може бити већи проблем нама, али смо сматрали да не треба водити двије кампање већ једну“, рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Коментаришући изјаве потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића да очекује реаговање Амбасаде САД, Додик је рекао да све може бити дио политичког говора који је толерантан и прихватљив, али да се губи објективност када се оде у сферу призивања таквих ствари.

„Веома је тешко бити власт 10 година, много је обавеза, морате брзо доносити одлуке, али 10 година бити опозиција је фрустрирајуће. Цијела једна генерација опозиције је и биолошки остарила да би имала енергије за нови полет. Та фрустрација је видљива и кроз ово призивање“, рекао је Додик и поручио да СНСД има 37 одсто подршке на републичком нивоу, док је подршка СДС-у 16 одсто и има тенденцију пада.

Он је подсјетио да је Крсмановић раније имао изјаве о потреби укидања ентитета, а да су се лидер НДП-а Драган Чавић и Крсмановић „окомили“ на РТРС који приказује оно што мисли опозиција, те поручио да није проблем јавни сервис, већ оно што говори Крсмановић.

Архива