Додик: Српска одлично мјесто за инвестиције

21.09.2016 Актуелно

Додик је истакао да је „Каблекс група“ уложила три милиона евра у нову фабрику у Александровцу у настојању да оспособи производњу за глобално тржиште.

“ „Каблекс“, који се бави производњом кабловских сетова за бијелу технику, има десет одсто удјела у укупном тржишту ових производа у Европи, а значајан је произвођач у свијету“, рекао је Додик новинарима након свечаног отварања фабрике.

Он је навео да „Каблекс“ у Александровцу запошљава 250 радника, од којих сто новозапослених.

„Срећан сам и задовољан што су ми власници и управа рекли да су имали јако добру сарадњу са локалним властима и да је Република Српска одлично мјесто за нове инвестиције“, рекао је Додик и додао да очекује нове фабрике и врсте производње.

Предсједник „Каблекс групе“ Борис Дебелак рекао је да ова компанија већ седам година ради у БиХ у малим изнајмљеним просторијама, али да је ријешила да уложи средства у властите просторије због предности пословања у Српској, с обзиром на близину Словеније, врло вриједне раднике и стручан кадар са бањалучког Универзитета.

„Купили смо земљиште на којем има простора да изградимо још двије фабрике“, додао је Дебелак.

Он каже да „Каблекс“ извози 99 одсто производње и да му је најјаче тржиште Њемачка.

„Годишње бисмо могли да произведемо робу вриједности од 20 до 30 милиона евра“, истакао је Дебелак.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, власници „Каблекс групе“ и предсједник Управе Борис Дебелак отворили су данас у Александровцу код Лакташа нове просторије фабрике која се бави производњом кабловских сетова за бијелу технику „Каблекс БХ“.

Словеначка компанија „Каблекс“ преселила је дио свог пословања у БиХ 2009. године, гдје данас има 250 запослених.

У Словенији имају 700 запослених, а осим у Србији и БиХ, у иностранству су отворили фабрике у Турској, Кини, Пољској и Њемачкој, са укупно 2.000 радника.

„Каблекс“ је закључио уговор са фирмом „Форверк“ на пет година, а рачуна и на продужење сарадње.

За „Форверк“ производе компликованије склопове који се састоје од кабловских снопова у пластичном кућишту, модула са електронским склопом, сензора и звучника.

Осим Додика и Дебелака, свечаним пресијецањем врпце отварање просторија у Александровцу озваничили су и власници „Каблекс групе“ Владо Лојак, Зденко Коприва, Тоне Пушар, Штефан Крањц, Игор Славинец.

Отварању нових просторија „Каблекс групе“, између осталих, присуствовали су амбасадор Словеније у БиХ Изток Грмек и начелник Лакташа Мирослав Коџоман.

Архива